Stockholm

View of old town in Stockholm.

Välkommen till SWEA Stockholm!

Som SWEA-medlem kan du ta med dig ditt medlemskap vid flytt mellan städer, länder och världsdelar. För mer information, Klicka här.

Inte SWEA? Välkommen till SWEA – var än i världen du är! Du kan bli medlem i SWEA om du är kvinna, svensktalande och bor eller har bott utomlands
oavbrutet i minst 12 månader. För mer information, Klicka här.

Vad har hänt i Sverige sedan du lämnade? Googla Fakta om Sverige där finns mycket information om vårt land! Här har vi samlat användbar information och tips till din hjälp. Längre ned på sidan finns en lista med länkar.

Viktig att göra direkt:

  • Besök Skatteverket på internet och anmäl din hemflytt. Var tydlig med från och med vilket datum du vill bli folkbokförd i Sverige.
  • Besök Försäkringskassan på internet för all information. Den som är folkbokförd omfattas av den allmänna svenska sjukförsäkringen. Först när du är registrerad kan du skaffa dig det svenska sjukförsäkringskortet som du bör ta med när du senare reser utomlands.
  • Privata försäkringar för hem, bil, osv. I Sverige ingår som regel en reseförsäkring i hemförsäkringen men det kan vara klokt att välja till ett resetillägg för att få fullgod täckning. Bor du i bostadsrätt kan du också ta reda på hos din bostadsrättsförening om du behöver ett extra bostadsrättstillägget i din hemförsäkring.

 

• Allmänna färdmedel

I Stockholmsregionen hanteras allmänna färdmedel av Stockholms lokaltrafik (SL). Det går numera inte att betala med kontanter. Förutom enkelbiljetter finns olika typer av passerkort, Acess-kort, som kan laddas i förväg via internet eller automat vid t ex T-banehållplats. Du kan registrera kortens nummer på Mitt SL, bra vid förlust. Se SLs hemsida www.sl.se för alla alternativ och aktuella priser.

 

• Arbete

I Sverige faller din anställning antingen under ett kollektivavtal eller så måste du själv förhandla om samtliga förmåner som kollektivavtalen normalt täcker. Beroende på din ålder och befattning kan du t ex ha rätt till mer än de 5 veckors betald semester som gäller för varje heltidsanställd. Besök hemsidor för olika fackföreningar fär mer information. Se också Pension nedan.

 

• Betalmedel

Vi använder idag kredit-, bank- och betalkort för de flesta utgifterna, även de små. Många banker hanterar inte ens kontanter längre. För identifikation behövs ibland ett BankID eller Mobilt bankID. Din banks hemsida ger information hur du skaffar dig BankID/Mobilt bankID. Se också Swish nedan. Vi har fått nya sedlar och några nya mynt. Har du större belopp av ”gamla” sedlar och mynt, kan du kolla med din egen bank om du kan sätta in beloppet på ditt konto. Men du kan behöva besöka Riksbanken. Läs mer på Riksbankens hemsida.

 

Egen firma, eget företag

Allt du behöver veta finns på hemsidan Verksamt.se

 

• Hälsovård

Det finns förmåner för din hälsovård både som anställd och som företagare, se Skatteverkets hemsida.

 

• Kommun

Din kommun har det mesta du behöver veta på sin hemsida. Sök på kommunens namn.

 

• Parkering

För att parkera sin bil i t ex Stockholm behövs ofta betalkort. Det finns också en App för mobilen där du registrerar dig med ett betalkort. Parkerar du på fri timparkering kan en sk P-skiva behövas. P-skivor finns att hämta ut i vissa kommuner eller köps hos Pressbyrån, Biltema, Clas Olsson, Kjell & Comp m fl.

 

• Pass

Svenskt pass och nationellt ID-kort hanteras av polisen, se deras hemsida.https://polisen.se/

 

Pension

Hela pensionsystemet kan vara annorlunda. Numera är det viktigt med eget sparande. Tjänstepensioner beror på ålder och tjänsteavtal. Den allmänna pensionen styrs av hur många år du arbetat mellan 15 och 65 års ålder. Läs mer på Pensionsmyndighetens hemsida.

 

• Post

Posten är nedlagd. Brevutdelning står PostNord och/eller Bring för. Paket hanteras av bl a PostNord, Schenker, DHL, m fl. Både post- och paketärenden kan utförs i närmaste livsmedelsaffär, kiosk, eller annat sk utlämningsställe och där köper man också frimärken, färdigfrankerade kuvert och förpackningar, allt det man tidigare gick till Posten för. Porton och andra priser finns på företagens hemsidor.

 

 Regering

Senaste valet skedde 2020. Mer information på Regeringskansliets hemsida.

 

 Sjukvård

Vid behov av sjukvård anlita först Vårdguiden på internet eller ring 1177. Tjugo landsting ansvarar och utför sjukvården. Det finns vårdcentraler (man anmäler sig till en vårdcentral och får därmed en ¨husläkare¨ för all primärvård) och dit vill systemet att man går först. Det finns också olika läkarkliniker med eller utan avtal med offentlig svensk sjukvård, olika sorters närakuter utanför sjukhusen, numera också på nätet samt akuter på sjukhusen. Bra att veta om den klinik du anlitar är privat (du betalar själv) eller om de har avtal med landstinget (du betalar normal patientavgift och alla andra kostnader enligt landstingets priser och ger tillträde till, finns numera olika privata sjukförsäkringar. Som anställd kanske arbetsgivaren ett högkostnadsskydd gäller). Som komplement till den offentligt finansierade sjukvården i Sverige som folkbokföringen har en sådan. Företagare kan skaffa sjukvårdsförsäkring men kontrollera alla skatteregler för företaget och för den som får sjukvård genom företaget. För mer information se Försäkringsbolagens hemsidor.

 

 Skola

Sök information om hur man söker skolor på Skolverkets hemsida.

 

 Swish

Är ett digitalt betalningssätt via en App på din mobil. Din banks hemsida ger information hur du skaffar dig Swish.

 

• Tandvård

Tandvård är i Sverige skild från sjukvården. Se i Vårdguiden hur tandvård är reglerad i Sverige för barn och för vuxna.

 

• Utlandsresor

Utrikesdepartementet (UD) informerar inför en resa till ett annat land.
TIPS: Appen Resklar som finns för din mobil. Inför resa till ett land utanför Europa är också tipset att ta reda på vad en större makt som t ex USA och Storbritannien har för resråd till sina medborgare på sina ambassaders hemsidor. Ni med dubbla medborgarskap, tänk på att den möjligheten till resråd finns.

 

Utländskt körkort

Ett körkort som är utfärdat i en stat inom EES är giltigt i Sverige så länge det är giltigt i landet där det har utfärdats och inte har bytts ut mot ett svenskt. Körkortet är giltigt även efter det man blivit folkbokförd i Sverige. Om körkortet kommer från ett EES-land så kan man byta ett utländsk körkort mot ett svenskt körkort. Om körkortet kommer från något land utanför EES med undantag av Japan och Schweiz får man inte byta det mot ett svenskt körkort utan man behöver då ta ett svenskt . Se Transportstyrelsens hemsida.

 

• Utländskt pass

Sök på landets ambassad eller konsulat i Sverige för mer information.