Network Menu

Arkiv: Sverigemiddag 2014 Program

Jubileumsprogram 2014  

(utskriftvänligt program Sverigemiddag 2014)

Onsdagen 11 juni

Utflykter

Vi besöker den intressanta konstskolan THE SWEDISH ACADEMY OF REALIST ART, SARA, där studenterna lär sig måla som de gamla mästarna. Vi får träffa skolans två grundare, Hans-Peter Szameit och Sanna Tamac som tillsammans driver skolan. De kommer att berätta allt om skolan och den speciella konstart man undervisar i.

sara

 

 

 

 

 

  foto SARA

 

Besöket tar ca 2 timmar.

Gå gärna in på skolans hemsida för mer information om SARA; www.atelierstockholm.se.

För att komma dit ta tunnelbanans röda linje mot Mörby Centrum och kliv av på station Bergshamra.

Vi träffas kl 10:45 utanför T-baneutgången skyltad ¨Bergshamra södra¨. Därifrån är det en kort promenad på ca 5 minuter till SARA. Adress Pipers väg 165, 170 73 Solna.

Pris 100 kronor.  Begränsat antal.

 

Vi njuter av en båttur under Stockholms broar. Vi åker under femton broar och slussar mellan Saltsjön och Mälaren och kommer att se Stockholms innerstad, Gamla stan´, Södermalm, Lilla och Stora Essingen, det nybyggda Hammarby sjöstad och gröna sköna Djurgården passera.

strömma kanalbolag

 

 

   foto Strömma kanalbolaget

 

Vi träffas kl 10:45 direkt vid Strömma Kanalbåtarnas biljettkontor, Nybrokajen (längst in i Nybroviken).

Pris 225 kronor. 

 

Kvällsprogram 

Välkomstmingel med registrering på Hotell Hilton vid Slussen, där det finns tillfälle att träffa SWEA-medlemmar från hela världen. Hotellet har en imponerande vy över Gamla Stan´ med Mälaren västerut och Saltsjön österut.  Lottförsäljning.

hilton slussen

 

 

 

 

 

    foto Hotell Hilton

Vi träffas kl 18:00 på Hotell Hilton.

Pris 240 kronor. I priset ingår ett glas vin och snittar.

För er som vill stanna kvar och äta middag på Hotell Hilton bokar vi gärna bord i restaurangen, till ca kl 20.00. Middag måste förbokas.
För er som vill gå ut och äta på stan´ rekommenderar vi gärna någon trevlig restaurang.

 

Torsdag 12 juni

Utflykter

SVINDERSVIK, ett sommarnöje i rokoko, och en exklusiv föregångare till grosshandlarvillorna och våra dagars sommarstugor. Svindersvik är ett stycke välbevarat 1700-tal mitt i det moderna Nacka.

svindersvik

 

 

 

 

    foto M Landin, Nordiska museet

 

SL-bussar (nr 409, 410, 413, 414 och 422) går från Slussen till Nacka station där vi möts kl 10:45. Kort promenad tillsammans till Svindersvik som har adress Svindersviksvägen 15, Svinderviks Gård, 13135 Nacka.

Pris 100 kronor. Begränsat antal.

Efteråt finns det möjlighet till lunch på Svindersviks Café Bryggan till självkostnad (ca 100 kronor för en rätt). Lunchen måste förbokas. 

 

Ljuva Djurgården, en guidad vandring,där vi bland annat ser krogen Gröna Lund, Djurgårdskyrkan, Mjölnargården, och det s k dödgrävarens hus. Upplev södra Djurgårdens olika epoker och få en inblick i hur det såg ut förr med skeppsvarv och kungliga jaktmarker, krogar, nöjesliv och romantik, cirkusfolk och korteger.

djurgården

 

 

 

 

 

    foto Stolta Stad

Mötesplats; utanför Skansens huvudentré kl 10:45.

Pris 100 kronor. Begränsat antal.

 

Kvällsprogram

SVERIGEMIDDAG med Stipendieutdelning på Grand Hotell i Saltsjöbaden

Hotellet vid Hotellviken i Saltsjöbaden byggdes på initiativ av K. A. Wallenberg och hans hustru Alice och kom till efter en arkitekttävling år 1892. Tävlingen vanns av arkitekten Erik Josephson och uppdraget gick till honom. Samma år lade Oskar II den första hörnstenen till det nya hotellet. Anläggningen var tänkt som en svensk motsvarighet till de stora hotellen på franska Rivieran med inspiration från Hôtel de Paris i Monte Carlo. Vid invigningen 1893 beordrade kung Oscar II hela den svenska flottan att lägga till framför hotellet och skjuta salut. Hotellet blev inom kort en succé, delvis tack vare Saltsjöbanan som Wallenberg lät bygga från Stockholm (Slussen) ut till Saltsjöbaden och som gjorde att gästerna lättare kunde ta sig till och från hotellet.

1233073 grand hotell saltsjöbaden

 

 

 

 

 

 

    foto Grand Hotell

 

Det är just Saltsjöbanan vi tar även idag från Slussen till ändstationen Saltsjöbaden.

I mitten av juni är kvällarna ljusa och omgivningarna underbara ute i skärgården.

Vi börjar kvällen på Grand Hotell Saltsjöbaden med en välkomstdrink. Därefter får vi lyssna till två av SWEA Internationals stipendiater 2014 och Årets Svenska Kvinna. Efter anförandena följer stipendieutdelning av Stipendiet för forskning i svenska språket, litteraturen och samhället och Agneta och Gunnar Nilssons stipendium för studier av interkulturella relationer. Sist men inte minst hedrar vi Årets Svenska Kvinna.

Middagen serveras i den anrika franska matsalen där vi även bjuds på underhållning, ett svep genom Bellmans epistlar och sånger. Lotteridragning.

Välkomstdrink med  tilltugg serveras kl 17.00 utomhus om vädret tillåter, annars är vi i biblioteket. Därefter samlas vi för stipendieutdelning i salong Grönskär.

Middag med underhållning i franska matsalen, kl 19.00. I priset ingår huvudrätt med efterrätt inkl 1 glas vin samt kaffe, te och tryffel.

Pris för kvällen 530 kronor.

Möjlighet finns att delta endast i välkomstdrink med tilltugg samt stipendieutdelning eller endast vara med på middagen. Välkomstdrink med tilltugg samt stipendieutdelning kostar 150 kronor medan Middag kostar 380 kronor.

 

HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN!