Network Menu

Historien om SWEA

Idén till SWEA föddes på 1970-talet, när Agneta Nilsson arrangerade en svensk julmarknad i Los Angeles, CA, USA. Plötsligt hade hon en hel låda med namn- och adresslappar till svensktalande kvinnor i området, som alla var ivriga att hålla kontakten med varandra.

 

1979. Kräftskivan

1979 grundades den första SWEA-föreningen i Los Angeles i Kalifornien, USA.

 

1981. SWEA INTERNATIONAL bildas

1981 bildades paraply-organisationen SWEA International, Inc. för att knyta samman alla de lokala avdelningar som snabbt hade vuxit upp i Nordamerika.

Genom att samla Sweor kring vårt gemensamma språk, vårt svenska ursprung och kulturarv blir SWEA både en träffpunkt och ett skyddsnät med länkar över hela världen, något som gör livet utomlands lättare och som underlättar vid återkomsten till Sverige.

Ungefär samtidigt börjar SWEA ta form i Sverige.

 

1986.   SWEA Stockholm startar

Samtidigt blir SWEA Göteborg och SWEA Malmö till. Nu har SWEA fått hemvändarföreningar i Sverige.

 

1989. Åsk – fantastiska kvinnor

Årets Svenska Kvinna, ÅSK, en utmärkelse med syfte att uppmärksamma svensk kvinnlig kompetens i utlandet hade premiär 1989, då Ulla Wachtmeister var mottagaren. Sedan dess har en lång rad kvinnor, bland andra drottning Silvia, fått denna utmärkelse.

 

1990-tal. SWEA Internationals stipendier börjar delas ut

Stipendierna blir tre till antalet; ett i litteratur, ett i interkulturella relationer, och ett i scenkonster.

 

2001-2003. SWEA genomgår genomgripande omorganisation

SWEA växte och växte och vid ett så kallat Internationellt möte 2001 i Budapest, Ungern, beslutades att SWEA behövde en ny struktur och ett nytt styrelsesätt för att klara av den fortsatta tillväxten. Nu föds strukturen med tre nivåer, International, Regioner, och Avdelningar, där avdelningsordförande tillsammans med en Regionordförande styr varje region och där Regionordföranden tillsammans med Internationell ordförande och några funktionärer till styr SWEA International Inc.. Varje lokalavdelning styrs av den lokala styrelsen.

Vidare beslutas att ett Världsmöte ska hållas varannat år medan Regionerna ska hålla årsmöten varje år.

 

2004. Dalahästar och SWEAs 25-års jubileum

I juni 2004 firade SWEA sitt 25-årsjubileum med konstutställning på Millesgården, konferens, specialföreställning på Oscarsteatern och bankett i Blå hallen i Stockholms Stadshus. Fjorton två meter höga dalahästar målade av Sweor smyckade Strandsvägsallén under jubileumsveckan och tillbringade sommaren på Skansen, innan de donerades bort inom Sverige och utomlands.

 

2001 – idag. Omfattande samarbete

Agneta Nilsson och SWEA har mottagit flera utmärkelser för sina insatser att sprida kännedom om Sverige. Agneta Nilsson har belönats med två kungamedaljer för sina SWEA- insatser samt erhållit utmärkelsen Årets Svensk i Världen 1995 och Årets Svensk-Amerikan 2006.

Sedan ett antal år samarbetar SWEA med Nämnden för Sverigefrämjande i utlandet samt intresseorganisationen Svenskar i Världen.
Samarbetet med den multinationella industrin har fördjupats både lokalt och internationellt.

SWEAs internationella nätverk blir allt viktigare som en betydelsefull resurs för det svenska näringslivet utomlands.

SWEA är idag en av de största Sverigefrämjande ideella organisationerna, vars mångfacetterade aktiviteter är en del av Sveriges ansikte utåt och stärker banden till främmande länder.

SWEA stödjer projekt, utbildning, m.m. med svensk anknytning genom stipendier och donationer.

 

2005 – idag.  Världsmöten mycket uppskattade

Hundratals Sweor från avdelningar över hela världen träffas tillsammans med SWEAs olika funktionärer och rådgivare för både arbete och nöje under några intensiva dagar.

2005 i New Orleans, LA, USA

2007 i Amsterdam, Nederländerna

2009 i Washington DC, USA

2011 i Kuala Lumpur, Malaysia

2013 i Bologna, Italien

2015 i Scottsdale, Arizona, USA

 

2014. SWEA fyller 35 år

Detta firades dubbelt!
Först med ett 2-dagars program i Stockholm i juni runt årets Sverigemiddag. Det bjöds på intressanta utflykter, trevliga kvällsprogram och inte minst vår vackra huvudstad i försommargrönska samt utdelning av två av SWEA Internationals välrenommerade stipendier, Litteraturstipendiet och det Interkulturella stipendiet, och hedrandet av Årets Svenska Kvinna, ÅSK, på Grand Hotell Saltsjöbaden.
Sedan med mer 35-årsfirande i Stockholm i augusti. I Slottskyrkan mottog årets Paskell-stipendiat sin utmärkelse och tidigare stipendiater underhöll och sedan följde ett besök på Tessinska Palatset där landshövding Chris Heister tog emot.