Network Menu

Hemåt – för Hemvändare till SWEA Stockholm

Matnyttig information för dig som ska bli eller nyss blivit Hemvändare till Stockholm med omnejd. Du kanske kommer hem igen efter några år utomlands eller så blir Stockholm en helt ny stad för dig.

Välkommen till SWEA Stockholm!
Som SWEA-medlem kan du ta med dig ditt medlemskap vid flytt mellan städer, länder och världsdelar.  För mer information, Klicka här.

Inte SWEA? Välkommen till SWEA – var än i världen du är!
Du kan bli medlem i SWEA om du är kvinna, svensktalande och bor eller har bott utomlands oavbrutet i minst 12 månader. För mer information, Klicka här.

 

Vad har hänt i Sverige sedan du lämnade?

Googla Fakta om Sverige så hittar du massor av information om vårt land!
Här har vi samlat lite information till din hjälp från A till Ö.
Längre ned på sidan har vi samlat bra länkar.

Men först – Saker du bör göra direkt:
• Besök Skatteverket på internet för att se hur du kan anmäla din hemflytt. Var tydlig med från och med vilket datum du vill bli folkbokförd i Sverige (lättast vid flytt av skattehemvist är att se till att sista datum varifrån du flyttar och första datum i Sverige inte överlappar).

• Besök Försäkringskassan på internet för all information. Den som är folkbokförd omfattas av den allmänna svenska sjukförsäkringen. Först när du är registrerad kan du skaffa dig det svenska sjukförsäkringskortet du alltid ska ta med när du reser utomlands i framtiden. Och ladda ned Appen ¨Om EU-kortet¨för den har mycket bra information!

Pensionsmyndigheten

• Ordna dina privata försäkringar för hem, bil, osv.
I Sverige ingår som regel en reseförsäkring i hemförsäkringen men det kan vara klokt att välja till ett resetillägg för att få fullgod täckning (det kan bli mycket dyrt annars om olyckan är framme medan du och de dina är på resa utomlands). Bor du i bostadsrätt bör du också ta reda på av din bostadsrättsförening om du behöver det extra bostadsrättstillägget i din hemförsäkring, eller inte.
Vad gäller bilförsäkring så ta reda på om du kan få premiefördel om du kan uppvisa intyg på skadefri körning från utlandet. Studera detaljerna noga och fråga mycket för bilförsäkring i Sverige är med största sannolikhet annorlunda uppbyggd än vad du är van vid från utlandet.

Allmänna färdmedel:
I stockholmsregionen fungerar allmänna färdmedel med SL bra!
Det går dock inte att betala med kontanter. Kortbetalning gäller! Förutom enkelbiljetter finns olika typer av passerkort, Acess-kort, som kan laddas i förväg via internet eller automat vid t ex T-banehållplats.
Ladda med Reskassa, t ex bra att ha om du bara reser då och då för varje resa blir biligare än med löst enkelbiljett. Du kan registrera Reskassekortet på Mitt SL, bra vid förlust, och du kan välja att få automatisk påfyllnad när beloppet understiger 50 SEK.
Ladda med Periodkort. Åker du ofta är ett periodkort förmånligare. Du kan registrera periodkortet på Mitt SL, bra vid förlust.
Se SLs hemsida för alla alternativ och aktuella priser.

Arbete:
Var noga vid eventuell anställning att avtalet blir rätt för dig. I Sverige faller din anställning under ett kollektivavtal eller så måste du själv förhandla om samtliga förmåner som kollektivavtalen annars täcker! Lusläs avtalet och fråga mycket! Beroende på din ålder kan du t ex ha rätt till mer än de 5 veckors betald semester som gäller för varje heltidsanställd. Besök hemsidor av flera fackföreningar och kontakta dem med dina frågor. Se också Pension nedan.

Betalmedel:
I Sverige använder en majoritet kredit-, bank- och betalkort för sina flesta utgifter, vanligt är att använda Swish  för betalning av mindre utgifter när du inte har kontanter. Att ha och kunna använda kort för betalning varje dag är ett måste! Många banker hanterar inte ens kontanter längre. Se också Swish nedan.

Egen firma, eget företag:
Allt du behöver veta finns genom att starta på hemsidan Verksamt.se!

Hälsovård:
Träning har blivit trendigt! Det finns förmåner för din hälsovård både som anställd och som företagare, se Skatteverkets hemsida. Googla för att hitta alla de olika träningslokaler som kan finnas i din närhet.

Kommun:
Även din kommun har det mesta du behöver veta på sin hemsida. Googla namnet bara!

Livsmedel:
När du handlar i livsmedelsaffärer har det blivit vanligt med självbetjäningskassor. De kan var av typen att du själv vid utgången i en automat skannar och betalar dina varor och/eller av typen sk självskanner där du redan skannar dina varor ute i affären med ett handverktyg och sedan bara betalar för dem i en betalautomat vid utgången. För att använda de automatiska metoderna behöver du ha ett medlemskort för affären/affärskedjan, ett sk kundkort som också ger dig poäng som leder till kundförmåner. Du drar ditt kundkort genom en läsare för att lösgöra ett skannerverktyg och för att komma till betalning. Betalar du i kassan med mynt brukar du få lägga dem i en ”burk”, en myntautomat och denna ger också eventuella växelmynt i en skål undertill.

Nya sedlar och mynt:
Riksbanken byter ut vissa sedlar och mynt fram till 30 juni 2017. Utbytet sker pga slitage och av säkerhetsskäl. Vi har också fått en ny 200-kronorssedel och en ny 2-krona. Har du större belopp av ”gamla” sedlar och mynt, hör med din egen bank om du kan sätta in beloppet på ditt konto. Men du kan behöva besöka Riksbanken. Läs mer på Riksbankens hemsida.

Parkering:
Att parkera sin bil är inte lätt. Skyltarna kan vara många, det finns få platser och det är dyrt. Ibland finns det mynt- och sedelinkast men ofta behövs kort. Allra bäst är en App på mobilen där du har registrerat dig med ett kort. Parkerar du på fri timparkering kan dock en sk P-skiva behövas som ska läggas synlig innanför vindrutan med det klockslag då din parkering började. P-skivor finns att hämta ut i vissa kommuner eller köp den hos Pressbyrån, Biltema, Clas Olsson, Kjell & Comp m fl. Kom ihåg – P-vakterna är snabba!

Pass:
Svenskt pass och nationellt ID-kort sköts av polisen, se deras hemsida.

Pension:
Hela pensionsystemet kan vara annorlunda än när du lämnade Sverige! Numera är det ännu viktigare med eget sparande. Tjänstepensioner beror på din ålder och dina tjänsteavtal. Den allmänna pensionen beror på hur många år du tjänat in till den mellan 15 och 65 års ålder. Läs mer på Pensionsmyndighetens hemsida.

Post:
Posten är nedlagd. Postutdelning står Bring och/eller PostNord för. Paket hanteras av bl a PostNord, Schenker, DHL, m fl. Post- och paketärenden kan du utföra i närmaste livsmedelsaffär, kiosk, eller annat sk utlämningsställe och där kan du också köpa frimärken, färdigfrankerade kuvert och förpackningar, kort sagt allt det man tidigare gick till Posten för. Porton och andra priser finner du enklast på företagens hemsidor.

Regering:
Sedan valet 2014 är Sveriges regering en koalition mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Statsminister är socialdemokraten Stefan Löfven. Du hittar mer information på Regeringskansliets hemsida.

Sjukvård:
Vid behov av sjukvård anlita först Vårdguiden på internet eller ring 1177. Sverige, där varje landsting ansvarar och utför, har numera vårdcentraler (du anmäler dig till en vårdcentral och får därmed en ¨husläkare¨ för all primärvård) och dit vill systemet att du går först. Sedan finns det också allehanda läkarkliniker med eller utan avtal med offentlig svensk sjukvård, olika sorters närakuter utanför sjukhusen samt akuter på sjukhusen. Ta alltid reda på om den klinik du anlitar är privat (du betalar själv) eller om de har avtal med landstinget (du betalar normal patientavgift och alla andra kostnader enligt landstingets priser och högkostnadsskydd gäller).
Tandvård är i Sverige skild från sjukvården, se nedan.

Fundera också på svensk privat sjukvårdsförsäkring som komplement till den offentligt finansierade sjukvården i Sverige som din folkbokföring ger  tilträde till.  För mer information se Försäkringsbolagens hemsidor. Om du är anställd kanske din arbetsgivare har sådan – fråga. Företagare kan skaffa sjukvårdsförsäkring men läs först om alla skatteregler för föetaget och för den som får sjukvård genom företaget (kluriga regler!).

Skola:
Sök information om hur man väljer skola till sina barn när man flyttar hem. Det bästa är att gå in på Skolverkets hemsida.

Swish:
Swish är ett digitalt betalningssätt via en App på din smarta telefon. Se din banks hemsida för hur du skaffar dig Swish. Swish används idag överallt för betalning av mindre avgifter när du inte har kontanter. Marknader, kyrkor för kollekt, mm.

Tandvård:
Tandvård år ett särskilt kapitel och betalas på sitt vis. Läs på Vårdguiden hur tandvård äre reglerad i Sverige idag, för barn och för vuxna.
Du bör hitta en tandläkare som kan bli ¨din¨ tandläkare, inom Folktandvården eller annan tandklinik, och det kan vara svårt att hitta någon som tar nya patienter.

Utlandsresor:
Svenska UD (Utrikesdepartementet) informerar om saker att tänka på inför en resa till  ett annat land. Appen Resklar finns för din smarta telefon.
Inför resa till ett land utanför Europa är också tipset att googla på vad minst en större makt som USA, Storbrittanien har för resråd till sina medborgare på sina ambassaders hemsidor – där finns ofta mer än vad UD har resurser till. Ni med dubbla medborgarskap, utnyttja också den möjligheten till resråd.

Utländskt körkort:
Ett körkort som är utfärdat i en stat inom EES är giltigt i Sverige så länge det är giltigt i landet där det har utfärdats och inte har bytts ut mot ett svenskt. Körkortet är giltigt även efter det du blivit folkbokförd i Sverige. Om ditt körkort kommer från ett EES-land
så kan du byta ditt utländska körkort mot ett svenskt körkort.
Om ditt körkort kommer från något land utanför EES med undantag av Japan och Schweiz får du inte byta det mot ett svenskt körkort utan du behöver då ta ett svenskt körkort (jämför med t ex USA där de flesta nationaliteter också måste ta ett delstatskörkort). Se Transportstyrelsens hemsida.

Utländskt pass:
Googla landets ambassad eller konsulat i Sverige för mer information.

 

Matnyttiga länkar i alfabetisk ordning för alla Hemvändare:

Aktuella länkar:      klicka här

Försäkringskassan:    www.forsakringskassan.se

Pensionsmyndigheten:     www.pensionsmyndigheten.se

Polisen, för bl a svenska pass:       polisen.se

PostNord:     www.postnord.se

Regeringskansliet:      www.regeringen.se

Riksbanken:      www.riksbank.se

Skatteverket:    www.skatteverket.se 

Skolverket:      www.skolverket.se

SL:     www.sl.se

Stockholms Läns Landsting:     www.sll.se

Transportstyrelsen:     www.transportstyrelsen.se

Verksamt:     www.verksamt.se

Vårdguiden:     www.1177.se 

 

Länkar till andra föreningar som kan vara av intresse:

föreningen Svenskar i Världen

International Women’s Club of Stockholm