Besök på Carl Elds Ateljémuseum den 22 september

Ett gäng glada och förväntansfulla Sweor samlades utanför Carl Eldhs Ateljémuseum i Bellevueparken, vid Roslagstull. Först fick vi bekanta oss med trädgården och det vackra träateljén och dåvarande bostad.

 

 
Carl Eldh  var vän med den  kända arkitekten Ragnar Östberg. Han fick i uppdrag att  rita ateljén samtidigt som han höll på med sitt stora projekt, Stadshuset. Östberg och Eld var inte överens om stil och design men de enades och det blev både pelare, kupolformat tak med en ateljé som hade mycket ljusinsläpp från en glasinfattad vägg. Den var klar 1919. Vår guide Erik samlade oss i ateljén och  berättade om Carl Eldhs gärning från enkla förhållande i ett smedhem i Uppland, ornamentbildhuggare, utbildning i Paris till välkänd skulptör i Stockholm. Han blev den mest anlitade skulptören, vid sidan om Carl Milles på 1920-och 1930-talet. Mest kända är alla hans olika skulpturer och byster av Strindberg, Carl von Linne, Gustav Fröding´och Brantingmonumentet.

 

Vi fick gå runt i denna stora ateljén fylld med skulpturer högt och lågt, fantastisk känsla. Dottern till Carl och hans hustru Elsie, Britta Eldh invigde muséet 1963. Nu drivs muséet av en stiftelse. Det märks tydligt att Carl Eld  ville fånga människor och deras uttryck. Ett citat från honom: “Det är känslan i konstverket som allt kommer an på.” Skulpturen “Modersorg” ger ett starkt intryck. Varje sommar har de en extra utställning i ateljén. I år är det konstnär Bella Rune som ställer ut sina intressanta färgrika garnskulpturer.

Vi tackade vår guide Erik som berikat oss med så mycket kunskap om denna fantastiska skulptör som producerat så mycket under sin livstid, Några gick vidare till ett café i närheten.

 

Tf Redaktör   Birgitta Abrahamsson