Network Menu

Chokladprovning 12/4

 

Det förstår vi femton Sweor som deltog i chokladprovning 12 april. Christina van Dassen hade noga valt ut olika chokladsorter som vi med engagemang och vetgirighet åt oss igenom. Christina guidade och utmanade oss samtidigt som hon presenterade chokladens historia, hur den växer, hur kakao fröet (bönan) tas fram ur den stora frukten, hur den bereds och hur produktionen går till. Kan varmt rekommendera Christina (chocobean.se) om du vill samla vänner för en chokladprovning. Den choklad vi smakade av var aromatisk till skillnad från exempelvis en Marabou chokladkaka.

Ett kakaoträd lever i ca 100 år, skördas två ggr/år och varje träd ger 50/60 frukter. Trädets blommor är mycket små men frukterna mycket stora. En frukt innehåller förutom bönan ett sött vita fruktkött som fröna/bönan ligger inbäddade i under skalet. Bönan är bitter och går inte att äta. Den måste jäsa i sitt eget socker. Jäsningen sker på fältet i bananskal ca fem dagar. Torkas i ca 14 dagar. Packas i säckar och sorteras efter export. De länder som odlar kakaon tillverkar inte choklad.

Vid tillverkning rostas bönan försiktigt. Krossas, så att skalet försvinner, i en ”sugmaskin”. Krosset blandas med socker. Röres i en maskin till slät massa (conchas) och värms. För vit choklad tillsätts även kakaosmör och vid mjölkchoklad tillsätts mjölkpulver.

Choklad är nyttigt, innehåller ca 300 olika komponenter, varav 3,5 % mineraler och vitaminer. Arkeologiska fynd från Honduras visar att maya började odla kakao mellan 1400 och 1100 f Kr. Det är också mayaindianerna som kallar trädet ”kakaw” Ordet betyder ”det gudarna äter”.  Mayaindianerna rostade troligen kakaobönorna och tuggade dem som njutningsmedel och medicin. Kakaobönor användes även som offergåvor till gudarna.

Text:  Gaby Roseen, Vice Ordförande
Foto:  Sonja Hagelberg