Network Menu

Aktiviteter genomförda 2019

Aktiviteter genomförda SWEA Stockholm 2019

Mars

12/3   Konstvisning Nya Karolinska

8/3     Lunch Uppsala

6/3     Lunch Stockholm

Februari

14/2   Årsmöte 2019, ny styrelse,  läs mer 

8/2     Lunch Uppsala

6/2     Lunch Stockholm

Januari

23/1   Författarkväll med Hans Gunnar Adén Diplomaten som vid 33 års ålder lämnar en karriär som internationell tjänsteman och levde som munk under 12 år. Författaren berättar om sin bok ”Brev från en klostercell – Längtan efter det heliga”

Vi var ett 60-tal Sweor som samlats på Rigagatan denna januarikväll för att lyssna på Hans Gunnar Adén när han berättade sin fascinerande historia om varför han gick i kloster och sedan lämnade livet som munk och kom tillbaka till ett “vanligt” liv igen.

Redan som liten var Hans Gunnar ett “religiöst barn” berättade han. Det var det tyska hembiträdet Brunhilde som tog med Hans Gunnar och hans lillasyster till mässan om söndagarna. Doftförnimmelser, vaxljus, rökelse och kroppslig fromhet gav honom en ”god stämning”. Föräldrarna var “helt avkristnade och ointresserade av allt religiöst”.
Som tonåring kände Hans Gunnar ett starkt utanförskap i det svenska, materialistiska samhället. Han sökte en djupare dimension i livet och förstod att det var i religionen han kunde finna meningen med livet och finna Gud. Som 19-åring blev han upptagen i Katolska kyrkan.

Han valde trots allt att studera på Handels i Stockholm så han la tankarna på att bli präst på hyllan. Han hamnade på OECD i Paris på 60- och 70-talen och det var där han gjorde allvar av en mångårig dröm. Vid 33 års ålder fattade han ett stort beslut, lämnade en trygg karriär som internationell tjänsteman för att bli munk.Efter två år i ett benediktinkloster i Belgien tillbringade han tio år i ett cistercienskloster på en ö utanför Cannes, ett av de strängaste klostren i katolska kyrkan. Att lära sig ”lyda” var det svåraste.

När Hans Gunnar lämnade klostret 1993 vidtog en svår tid. Han flyttade till Tyskland och säsongjobbade innan han bestämde sig att söka sig tillbaka till det förvärvsliv som han hade övergivit. Han har bl.a. varit ambassadör i Armenien, Georgien och Azerbajdzjan. I sin bok ”Brev från en klostercell – Längtan efter det heliga” finns Hans Gunnars berättelse, en existentiell och självutlämnande text utgående från hans brev och dagboksanteckningar.

Kvällen avslutades med en god middag (lax, potatis, sallad och sås) och ett glas vin samt många frågor till Hans Gunnar.

Vid pennan // Agneta Melin
Ordförande SWEA Stockholm

*************************************