Network Menu

Aktiviteter genomförda 2020

Aktiviteter genomförda SWEA Stockholm 2020

 

12 feb — Årsmötet

Ja, så var det då dags för årsmötet 2020 som hölls i Spegelsalen på Piperska muren. 115 Sweor var anmälda men tyvärr var det några som fick förhinder. Dagordningen klubbades igenom ganska så snabbt. Styrelsens verksamhetsberättelse och ekonomiska rapport presenterades och revisorernas berättelse gav sitt godkännande. Vid denna tidpunkt var vi 373 medlemmar men med största sannolikhet kommer siffran att stiga. Medlemsavgiften för 2021 klubbades till samma avgift som förra året, dvs 450 kronor. Så var det då dags att presentera den nya styrelsen.

Fortsättning följer här>>

 

4 mars — Middag med Mandela

Vi var cirka 60 Sweor som hade samlats på Rigatan för att lyssna till Tove Lifvendahl tankar kring mat. Hon började att fråga om vi har ätit Kalaspuffar – som i och för sig inte är särdeles nyttigt och de flesta av oss kände igen oss. Kalaspuffar var något hennes gammelmorfar unnade sig när han ville belönade sig. Det kunde vara när han hade kollat potatisens tillväxt i potatislandet eller efter det att han hade varit ute och fiskat.

Fortsättning följer här>>

 

2 september — Sommar lunch

Det var dags för den andra SWEAs  Sommarlunch på Sjöcaféet, Djurgården. Bara en lunch har programgruppen ordnat tidigare i somras, pga Corona-läget. Då visste vi inte att så många Sweor skulle dyka upp, det var en chansning, men vi blev 21 stycken. Denna gång kom en del tidigt och sedan fylldes “glashuset” (den del vi sitter i) på undan för undan.

 

 

Guiden Henrik Waldenström.

11 september — Naturvandring

Vi har nu haft två vandringar på Djurgården med guiden Henrik Waldenström. Jag hade turen att komma med på den andra vandringen, 11 september. Den första var 8 september då vädret inte var det bästa, men det var tacksamma Sweor ändå.

Det var en grupp av 15 entusiastiska Sweor som samlades på Blockhusudden, Djurgården. Där väntade vår guide Henrik. Vädret var soligt  men lite blåsigt, perfekt för vandring. Efter avprickning berättade vår guide, som hade högtalarförstärkt mikrofon, om platsen vi utgick från.

Fortsättning följer här>>

 


22 september — Carl Elds Ateljémuseum

Ett gäng glada och förväntansfulla Sweor samlades utanför Carl Eldhs Ateljémuseum i Bellevueparken, vid Roslagstull. Först fick vi bekanta oss med trädgården och det vackra träateljén och dåvarande bostad.
Carl Eldh  var vän med den  kända arkitekten Ragnar Östberg. Han fick i uppdrag att  rita ateljén samtidigt som han höll på med sitt stora projekt, Stadshuset. Östberg och Eld var inte överens om stil och design men de enades och det blev både pelare, kupolformat tak med en ateljé som hade mycket ljusinsläpp från en glasinfattad vägg.

 

 


7 oktober — Månadslunch på Sjöcaféet 

Ännu en månadslunch på Sjöcaféet. Vi var ett härlig blandad skara av 16 Sweor som denna gång samlades inne i det större matrummet med stora glasväggar. Borden var placerade i en rad efter glasfönstren med en  härlig utsikt ut mot Djurgårdsbrunnsviken och bron som ansluter till Djurgården.

 

 


13 oktober — Riddarholmsvandring

Eftersom den primära vandringen kl.13.00 snabbt blev fullbokad kunde  de programansvariga ordna en till  vandring med guiden Rune Lemon.

 

Vi var 20 Sweor som samlades vid Birger Jarl statyn på Birger Jarls torg. Höstsolen lyste på oss från en blå himmel ovanför Riddarholmskyrkans tornspira.

 

 

 


20 oktober — Brunkebergstorgvandring

Denna gång startade den guidade vandringen på Klara kyrkogård. Guiden som SWEA hade anlitat var Stella Fare. Hon jobbar politiskt sedan många år i Stockholm, samtidigt är hon väldigt kunnig i Stockholms historia. Stella har arbetat som guide under många år och har också skrivit en bok om Brunkebergstorg. Titel:” Brunkeberg torget som försvann“.

 

Denna vandring skulle mest handla´om betydelserika kvinnor fr 1700 -1900-talet, som bott och haft sin verksamhet i gamla Klarakvarteren.

  

9 & 10 november — Besök i Östermalms Saluhall

Vi samlades ca. 15 intresserade och vetgiriga Sweor utanför stora ingången till den nyrenoverade Hallen vid Fredrik Wretmans skulptur.
Vår guide var Lina Bielsten, som också är chefredaktör för tidningen “Östermalms Saluhalls magasin”. Det senaste numret fanns tillgängligt för alla att ta med sig.