Aktiviteter genomförda SWEA Stockholm 2019

November

29 nov — Julbord i Vaxholm  Ja, så var det då dags….med årets Julbord på Vaxholms hotell!Dagen började bra i och med att det snöade lite grand på morgonen och det tunga gråa vädret skulle försvinna..så sas det nämligen på väderleksrapporten i TV. Fortsättning följer här>
Utdelning av 2019 års Stockholm Språkstipendium.“Årets Stipendiat heter Alina Schneider. Hon har sitt ursprung i Sydtyskland, Konstanz, Bodensee. Alina läser på Stockholms Universitet där hon studerar skandinavistik som innefattar språk och litteratur. Alina intresserar sig för språkutveckling. Hon vill i framtiden gärna arbeta som översättare och sprida kunskap om det svenska språket. Hon är även mycket intresserad av svensk litteratur och kultur . Hennes önskan är att kunna bidra till att föra Sverige och Tyskland närmare.varandra kulturellt.”Ytterligare information om Alina kan läsa på Stipendiesidan.
21 nov – Almgrens Sidenväveri
Besök hos K. A. Almgrens Sidenväveri, det enda kvarvarande sidenväveriet som finns kvar i norra Europa, unikt med sina 140 år gamla originalmaskiner som fortfarande i bruk. Man har varit och är fortfarande kunglig hovleverantör. En väverska visade oss exempel ur deras omfattande mönstersamling och hur man väver tygerna i en jacquardvävstol.
6 nov   –    Stockholms lunch
5 nov    –  Konstvisning Regionhuset (Landstingshuset)Garnisonssjukhuset, nuvarande Regionhuset ritades av C.C. Gjörwell och stod färdigt 1834. 1972 blev det ombyggda sjukhuset huvudsäte för Stockholms läns landsting. Målet med konsten vi hittar här är att skapa goda miljöer för patienter, personal och besökare. Verk av bland andra Sivert Lindblom, Albin Amelin och Evert Taube.
4 nov       Uppsala lunch

Oktober

21 okt – Två Stockholms-Sweor berättar och delade med sig av sina spännande livserfarenheter, så spännande .

Laura Enflo är civilingenjören som disputerat i röstforskning. Hon är också utbildad mezzosopran. Laura talar om kvinnors röster, hur rösten fungerar och hur man vårdar den för att undvika röstproblem. Hon visar knep på hur man gör sig hörd och ger oss några tips på röstövningar.

Eva Kullgren har i fem år ensamseglat över Europas kanaler, Svarta havet och Medelhavet. Därefter korsade hon Atlanten till Brasilien, seglade uppför
Amazonfloden och vidare till Karibien. Ingenting har stoppat denna fantastiskt modiga kvinna som gjort det omöjliga möjligt.

14 o 22 okt två visningar av Slussen-projektet
Guiden Anna-Karin Hughes Cambry berättade oss Slussen expo, projekt Slussens nya utställningslokal på Södermalmstorg och berättade om projektet och visade även modellen. Utställningen om nya Slussen sätter ombyggnaden i ett sammanhang, både som en del av den växande staden och som ett led i historien. Man river och nybygger trafikplatsen, bussterminalen, avtappningskanalerna och båtslussen i Slussenområdet mellan Gamla Stan och Södermalm. Allt är kostnadsberäknat till 12.1 miljarder och ska vara klart 2027.

9 okt  –  Hemvändarträff (separat inbjudan till nya medlemmar)

2 okt  o 11 okt  Vi haft flera uppskattade månadsluncher på Scandic Park Hotell i Stockholm och även på Domtrappkällaren i Uppsala.

September

25 sep – Sveriges Television – SWEA Stockholm fick möjlighet att komma på en guidad visning på SVT och introduktion av SVT och public service samt en rundvandring i bland annat studior och kontrollrum.

 

13 sep – Uppsala våra populära fredagsluncher startade på Domtrappskällaren

4 sep – Stockholms luncher onsdagar drog igång nu flyttade till restaurang Scandic Park Hotell.

Augusti

Schefflerska palatset

Sverigemiddagen den 8-10 augusti i Stockholm

JUBILEUMSKONFERENS | STIPENDIEUTDELNING | SVERIGEMIDDAG | UTFLYKTER | MINGEL

Sweor från 48 avdelningar samlades i Stockholm för Sverigemiddagen tidigare i augusti. I dagarna tre firades SWEA 40-års jubileum med höjdpunkterna SWEA International Konferens, Stipendieutdelning med hedersutnämnande av Årets Svenska Kvinna. Festligheterna avslutades med den stora festen Sverigemiddagen.

Tusen tack till SWEA Stockholm och alla som ordnade ett sådant fantastiskt evenemang!

 

SWEA STOCKHOLMS POPULÄRA SOMMARLUNCHER ÄGDE RUM 9 JUNI, 17 JULI OCH 21 AUGUSTI OCH MÅNGA INRESTA SWEOR TRÄFFADES PÅ SJÖCAFÉET PÅ DJURGÅRDEN.

 

Juni

12 juni  – SWEA Stockholms traditionsenliga sommarmiddag ägde i år rum på Restaurang Hasselbacken  på vackra Djurgården. Kvällen inleddes med en mycket uppskattad tipspromenad med svenskanknytning och knepiga frågor. Tävlingen startade vid Sjöcaféet vid Djurgårdsbron och slutade vid Hasselbacken, där alla deltagare serveras ett glas bubbel. Prisutdelning skedde under middagen.

Klicka här för att se fler foton.

 

5 juni – vårens sista Stockholm lunch

4 juni – vårens sista Uppsala lunch

Maj

10 maj – Världens största 40-årsfest firades på Villa Källhagen.

2019 SWEA fyller 40 år vilket uppmärksammades denna helg tillsammans med 7000 Sweor över hela världen. SWEA Stockholm firade med en födelsedagslunch på Glasverandan på Villa Källhagen Nästan 100 vitklädda Stockholms Sweor deltog och en grattishälsning filmades som SWEA International sedan sätter ihop till en gemensam hyllning.

Klicka på länken nedan för att se foton från firandet. Fotograf Anna Bril.

https://photos.app.goo.gl/bGky4zLbWdHFdjXDA

April

15 april – påskmiddag knytkalas

Ett tjugotal Sweor kom till vårt trevlig “knytkalas” den 15 april. En riktig SWEA-buffet dukades upp. Vi fick smaka på både svensk traditionell påskmat men även flera spännande påskrätter från andra länder där våra medlemmar bott. Ett välkomnande påskbord var uppdukat med blommor, fina servetter, sånghäften, chokladägg,  vilket gjorde att stämningen snabbt infann sig. Vi sjöng “häxvisor” och hade en mycket trevlig kväll tillsammans. Tack Agneta och Lena Brolli för fint arrangemang.

 

12/4      Lunch Uppsala

9/4       Hemvändarkväll

3/4       1960-talets musikrevolution med Henrik Salander

Före detta karriärdiplomaten och popmusikern Henrik Salander tog oss tillbaka till 60-talet. Han spelade och sjöng Beatles, Dylan, Simon & Garfunkel och de andra epokgörande artisterna samt berättade mellan låtarna om hur musiken utvecklades under 60-talet.  Klädsel: 60-tal.

3/4        Lunch Stockholm

Mars

12 + 21/3   Konstvisning på Nya Karolinska

 

Tisdagen den 12 mars var det dags för den första av två visningar av konsten på Nya Karolinska Sjukhuset i Solna. Detta konstprojekt är den hittills största satsningen på konst i offentlig miljö i Sverige och totalt har 118 miljoner kronor avsatts för ändamålet, i enlighet med den s k procentregeln.

Vår guide Hector Eguia del Rio visade oss totalt ca 10 konstverk, alla belägna i allmänna utrymmen som man kan nå utan att vara patient eller anställd på sjukhuset. Hector berättade att gemensamt för alla konstverk är att de skall assa på ett sjukhus, vara lugnande, ge tröst och inte vara provocerande. Det första Hector visade oss var en illustration av en hjärtkurva som hängde i taket och kontinuerligt ändrade färg, gjord av David Svensson.

Vi fick också se Helena Isozs verk i cement som binder samman flera huskroppar, en 46 meter lång och tre meter hög gobeläng gjord av Miriam Bäckström som hänger i föreläsningssalen, vidare troligen Sveriges genom tiderna största målning Stenbrottet, som hänger i entréhallen och är gjort av Anderas Eriksson och några verk som är placerade utomhus bl a ett verk bestående av 120 glasdroppar som lyser i mörkret och föreställer daggdroppar.

På den här visningen var vi 20 personer. Aktiviteten blev snabbt fullbokad och programgruppen satte därför in en extravisning den 21 mars för de som stod på väntelistan.

Vid pennan // Annica Granlund
Program SWEA Stockholm

8/3     Lunch Uppsala

6/3     Lunch Stockholm

Februari

14/2   Årsmöte 2019, ny styrelse,  läs mer 

8/2     Lunch Uppsala

6/2     Lunch Stockholm

Januari

23/1   Författarkväll med Hans Gunnar Adén Diplomaten som vid 33 års ålder lämnar en karriär som internationell tjänsteman och levde som munk under 12 år. Författaren berättar om sin bok ”Brev från en klostercell – Längtan efter det heliga”

Vi var ett 60-tal Sweor som samlats på Rigagatan denna januarikväll för att lyssna på Hans Gunnar Adén när han berättade sin fascinerande historia om varför han gick i kloster och sedan lämnade livet som munk och kom tillbaka till ett “vanligt” liv igen.

Redan som liten var Hans Gunnar ett “religiöst barn” berättade han. Det var det tyska hembiträdet Brunhilde som tog med Hans Gunnar och hans lillasyster till mässan om söndagarna. Doftförnimmelser, vaxljus, rökelse och kroppslig fromhet gav honom en ”god stämning”. Föräldrarna var “helt avkristnade och ointresserade av allt religiöst”.
Som tonåring kände Hans Gunnar ett starkt utanförskap i det svenska, materialistiska samhället. Han sökte en djupare dimension i livet och förstod att det var i religionen han kunde finna meningen med livet och finna Gud. Som 19-åring blev han upptagen i Katolska kyrkan.

Han valde trots allt att studera på Handels i Stockholm så han la tankarna på att bli präst på hyllan. Han hamnade på OECD i Paris på 60- och 70-talen och det var där han gjorde allvar av en mångårig dröm. Vid 33 års ålder fattade han ett stort beslut, lämnade en trygg karriär som internationell tjänsteman för att bli munk.Efter två år i ett benediktinkloster i Belgien tillbringade han tio år i ett cistercienskloster på en ö utanför Cannes, ett av de strängaste klostren i katolska kyrkan. Att lära sig ”lyda” var det svåraste.

När Hans Gunnar lämnade klostret 1993 vidtog en svår tid. Han flyttade till Tyskland och säsongjobbade innan han bestämde sig att söka sig tillbaka till det förvärvsliv som han hade övergivit. Han har bl.a. varit ambassadör i Armenien, Georgien och Azerbajdzjan. I sin bok ”Brev från en klostercell – Längtan efter det heliga” finns Hans Gunnars berättelse, en existentiell och självutlämnande text utgående från hans brev och dagboksanteckningar.

Kvällen avslutades med en god middag (lax, potatis, sallad och sås) och ett glas vin samt många frågor till Hans Gunnar.

Vid pennan // Agneta Melin
Ordförande SWEA Stockholm

*************************************