Network Menu

Riddarholmsvandringen den 13 oktober

 

Eftersom den primära vandringen kl.13.00 snabbt blev fullbokad kunde  de programansvariga ordna en till  vandring med guiden Rune Lemon.
Vi var 20 Sweor som samlades vid Birger Jarl statyn på Birger Jarls torg. Höstsolen lyste på oss från en blå himmel ovanför Riddarholmskyrkans tornspira.
Guiden Rune Lemon, som varit Stockholmsguide sedan 1981 kunde allt om denna plats. Han började berätta om Birger Jarl, Stockholms grundare, som förstod att öarna och vattnet i Mälaren och Östersjön skulle bli en perfekt plats för en stad. På den tiden,1200-talet, var det sjövägen som var det sätt man färdades på.
Runt torget bodde i de fantastiska palatsen de förnämsta adelsmännen från olika delar av Sverige. Det ståtlig Wrangelska palatset var en tid den kungliga bostaden, då slottet brunnit ner, berättade guiden. Han visade också på det rum i hörngaveln där  Karl XII föddes, intressant att ta del av. Där den nuvarande Riddarholmskyrkan ligger var det tidigare ett Gråmunkekloster och en rödmålad träklosterkyrka.
Ja mycket mer därtill kunde denna guide förmedla och många spännande berättelser om älskarinnor och utomäktenskapliga förbindelser.
Nuvarande Riddarholmen domineras av statliga ämbetsverk och domstolarna. Det finns inga bostäder. Efter denna givande och intressanta guidning kan man föreställa sig vilket liv och rörelse det var tidigare flera hundratals år tillbaka.
Vädret ändrades mot slutet av guidningen, vinden blåste kall, så vi skingrades snabbt, men några Sweor bestämde sig för att ta en gemensam lunch.
.
Text & bilder: Birgitta Abramsson