Network Menu

Naturvandring den 8 och 11 september

Vi har nu haft två vandringar på Djurgården med guiden Henrik Waldenström. Jag hade turen att komma med på den andra vandringen, 11 september. Den första var 8 september då vädret inte var det bästa, men det var tacksamma Sweor ändå.

Det var en grupp av 15 entusiastiska Sweor som samlades på Blockhusudden, Djurgården. Där väntade vår guide Henrik. Vädret var soligt  men lite blåsigt, perfekt för vandring. Efter avprickning berättade vår guide, som hade högtalarförstärkt mikrofon, om platsen vi utgick från. Den kallas Blockhusudden för att det på kung Gustav Vasas tid låg att  blockhus där på höjden som var ett tullhus. Där fick fartygen som passerade  betala tull. Vi vandrade  iväg på en gångstig efter vattnet mot Waldermarsudde.

Vår guide Henrik har varit en av initiativtagarna till Nationalstadsparken och det passade bra att ha den här vandringen när Eko-parken fyller 25 år. Vi fick höra om olika byggnader, naturen omkring oss och om fåglar. Han är en mycket historiskt påläst och intressant guide. Vi lyssnade på historier, skrönor bakom platser och om människor som bott  i de olika byggnaderna längre tillbaka.

När vi gick förbi Manillaskolan satt de flesta elever i grupper på gräsmattan och intog matsäck. Vi kunde se prinsessan Estelle i en av grupperna. Fantastiskt att få ihop det historiska med nutiden, det kungliga finns där hela tiden.

Fikapaus måste vi ju ha. Vi fick rum i ett lusthus på Biskopsudden, där Cecilia bjöd på bullar Det var mycket uppskattat. Henrik lärde oss en hel del om ekarna på Djurgården. Den största är Prins Eugens ek och finns på Waldermarsudde.

Vi tackade Henrik för en förträfflig guidning. Några av oss stannade kvar och såg utställningarna på Prins Eugens Waldermarsudde.

Tf Redaktör, Birgitta Abrahamsson

 

Klicka på första bilen för att se alla bilder!