Network Menu

Middag med Mandela den 4 mars

Vi var cirka 60 Sweor som hade samlats på Rigatan för att lyssna till Tove Lifvendahl tankar kring mat. Hon började att fråga om vi har ätit Kalaspuffar – som i och för sig inte är särdeles nyttigt och de flesta av oss kände igen oss. Kalaspuffar var något hennes gammelmorfar unnade sig när han ville belönade sig. Det kunde vara när han hade kollat potatisens tillväxt i potatislandet eller efter det att han hade varit ute och fiskat.

Tove kunde konstatera man kan ha vissa minnen till mat. Så sant!

Tove har träffat många kända personer och en av orsakerna var att tala om vad mat betydde för dem.

Nämnas kan Mikael Bindefelt som har ett israeliskt påbrå där den israeliska maten är en viktig del för honom. Göran Persson gillar Cesarsallad – det tyckte han var en bra lunchrätt. Tove sa också att man kan inte vara arg på någon när man äter middag och det ligger väl mycket i det.

Måltidshistorikern Richard Tellström har reagerat på begreppet ”normalsaltat smör” ja vad är normalt?

Vidare nämnde Tove, Lena Andersson som är journalist på DN och som har skrivit många böcker som handlar om mat.

Annica Und har diskuterat skolmaten som många elever ratar pga allergier eller annan orsak. Man äter istället snabbmat i närheten av skolan.

Leif Mannerström har intresserat sig för de äldres mat som ofta kan vara inte särskilt aptitretande.

Till slut berättade Tove om hur det var när hon fick tillfälle att äta middag med Nelson Mandela. Det hände 2003 när hon var på besök i Sydafrika och hon var nervös så hon kunde inte äta det som serverades. Det var ett stort och oförglömligt möte.

Efter Toves intressanta berättelse var det dags för vår middag som bestod av köttgryta med tillbehör. Kaffe och kaka avslutade det hela.

Tack programgruppen för ett välordnat program och nu ser vi fram emot nästa begivenhet, ”Persiska mattor” den 17 mars.

Text och bilder: Lena Nilsson & Maude Schyffert

Klicka på bilderna för att se dem större!