Network Menu

Brunkebergstorgsvandring den 20 oktober

Denna gång startade den guidade vandringen på Klara kyrkogård. Guiden som SWEA hade anlitat var Stella Fare. Hon jobbar politiskt sedan många år i Stockholm, samtidigt är hon väldigt kunnig i Stockholms historia. Stella har arbetat som guide under många år och har också skrivit en bok om Brunkebergstorg. Titel:” Brunkeberg torget som försvann“.

Denna vandring skulle mest handla´om betydelserika kvinnor fr 1700 -1900-talet, som bott och haft sin verksamhet i gamla Klarakvarteren.

 

Första kvinnan var Anna-Maria Lenngren, poeten. Hennes dikter i “Stockholms-Posten” blev kända och hon kämpade för att föra fram kvinnorna i samhället. “Svenska akademien” lät göra en minnessten till hennes ära på Klara Kyrkogård. Vi fick också veta att Kajsa Varg var begravd tillsammans med sitt husbondfolk i Klara Kyrka.

 

Stella tog oss med på en vandring till Drottninggatan, en innegård på Gamla Brogatan, som fortfarande var bevarad, Hötorget och sist Brunkebergstorg. De speciella kvinnor som bott och haft sin verksamhet där på de olika platserna var Anna Hofman (musiker, varitéartist, regissör), Jenny Lind, och Fredrika Bremer. 

 

Augusta Lundin, Sveriges första modeskapare hade sin tillverkning på Brunkebergstorg och med berättelsen om hur hon lyckades att komma ända till Paris med sitt modehus slutade Stella sina intressanta historiebeskrivningar. Hon hade några exempel av sin bok med sig. Några köpte den men sedan skingrades vi snabbt, pga av kylan som bet i kinderna.

 

 

Text & bilder: Tf Skribent, Birgitta Abrahamsson