Network Menu

Wendela Hebbes hus Södertälje 25/4

Dagens utflykt gick till Wendela Hebbes Hus i Södertälje. Det blev en spännande förmiddag som kom att handla mycket om förbjuden kärlek och utomäktenskapliga barn men också om en stark kvinna som blev Sveriges första kvinnliga journalist.

Wendela (1808 – 1899) var prästdotter från Småland och gifte sig 1832 med juristen Clemens Hebbe. De bosätter sig i Värnamo och får i rask takt tre döttrar, Fanny, Techla och Signe. Esaias Tegnér var en ofta sedd gäst i Wendelas barndomshem och såg henne växa upp. Esaias är vanvettigt förälskad i henne och låter sig inte hindras av att Wendela nu är både gift och mor. Han kan inte glömma henne och skickar erotiska brev till henne medan hon ännu ammar. Clemens visar sig vara en skojare som sysslar med ohederliga affärer och sju år efter giftermålet lämnar han i smyg familjen en natt och flyr till Amerika för att aldrig återvända. Wendela tvingas nu ensam försörja sig själv och sina flickor, vilket var mycket ovanligt och svårt på den här tiden. Hon flyttar till Jönköping 1839 och startar en skola och genom sitt författarskap får hon så småningom kontakt med Lars Johan Hierta, ägaren till den tidens största tidning, Aftonbladet. Hierta anställer oväntat Wendela som kulturchef, men eftersom män och kvinnor inte får jobba ihop, får hon sitta hemma i lägenheten i Gamla Stan och arbeta.

Hiertas hustru Vilhelmina är av sin läkare beordrad total avhållsamhet på grund av hälsoskäl. Detta driver Hierta i armarna på Wendela och de inleder en affär som så småningom utvecklas till något djupare och de lever tillsammans i ett äktenskapsliknande förhållande, där Hierta pendlar mellan sina båda familjer fram till sin död. Så småningom blir Wendela gravid och Hierta tar henne till Frankrike där hon föder sonen Edvard. Edvard placeras hos en familj i Berlin där han växer upp under namnet Edvard Faustman. När Edvard blir äldre tar man hem honom till Sverige och han bor omväxlande hos de båda familjerna samt hos andra släktingar. Ingen får veta att han är Wendelas och Hiertas son.

Wendelas dotter Signe har talang för sång och de reser tillsammans runt för att lansera henne vid olika operascener. Signe blir en framgångsrik och berömd kändis i Södertälje. Och så här fortsätter det. Vi får höra om hur Edvard spelar och super bort sina pengar, om dottern Mollie Faustman som blev en känd konstnär och journalist. Och om de många kända kulturpersonligheter som passerar genom Wendelas och Signes liv. Våra guider var mycket kunniga och underhållande och berättade med humor och entusiasm om Wendelas levnadsöde. Vi avslutade besöket med en god lunch som serverades i köket på bottenvåningen på det hus som Hierta köpte till Wendela och som från början låg i Snäckviken och var ett sommarnöje, men som räddades av föreningen Wendelas Vänner och flyttades till sin nuvarande plats år 1998.

Våra guider var mycket kunniga och underhållande och berättade med humor och entusiasm om Wendelas levnadsöde. Vi avslutade besöket med en god lunch som serverades i köket på bottenvåningen på det hus som Hierta köpte till Wendela och som från början låg i Snäckviken och var ett sommarnöje, men som räddades av föreningen Wendelas Vänner och flyttades till sin nuvarande plats år 1998.

Text:  Annica Granlund – programgruppen, 25 april 2018
Foto: Sonja Hagelberg