Network Menu

Nyhetsrullan Alt

Här följer genomförda Aktiviteter i år. För text och bild om Aktiviteter tidigare år hänvisar vi till fotmenyn där arkiven finns.

Ove Bring 180221

Berättelse om SWEA Stockholms första programaktivitet den 21 februari –Ove Bring

Berättelse om ”Kvinnor och kungar, om krig och fred”

Det är titeln på Ove Brings senaste bok. Ove Bring är professor emeritus i folkrätt och arbetar på Försvarshögskolan och på Stockholms universitet. Ove har varit folkrättsrådgivare på UD och nu fick vi Stockholms-Sweor chans att höra honom berätta om sin senaste bok. Vi var 30 Sweor som lyssnade på denna intressanta föreläsning och efter frågestunden serverades en mycket god kalops som på något sätt passade så bra till kvällens tema och till väderleken.

Boken handlar om säkerhetspolitik och idéhistoria, om kvinnor med starka idéer och kungar med viss makt. Ove kombinerar fem Bernadotters roll i utrikespolitiken, från Karl XIV Johan till Gustav V med kvinnor som Mary Wollstonecraft, Fredrika Bremer, Bertha von Suttner och Elin Wägner, och deras bidrag till fredsrörelsen. Selma Lagerlöf, Barbro Alving och Wendela Hebbe blev också omnämnda och jag blev så imponerad över vad dessa starka kvinnor har kommit att betyda för freds- och kvinnorörelsen, sedan slutet av 1700-talet.

Här är en kortfattad beskrivning av kvinnorna:

  • Mary Wollstonecraft skrev det glödande manifestet Till försvar för kvinnans rättigheter (1792), en av feminismens viktigaste urtexter.
  • Fredrika Bremer anses vara den svenska kvinnorörelsens främsta pionjär och hennes idéroman Hertha (1856) blev opinionsbildande i Sverige.
  • Cecilia Bååth Holmberg, var författare och deltog vid sin mans sida i folkbildning och folkuppfostrans tjänst. Hon var initiativtagare till Mors dag (1919).
  • Bertha von Suttner, författare som beslöt sig för att ägna sitt liv åt att bekämpa kriget. Hon blev Europas mest kända fredsförespråkare. Hon skrev boken ”Ned med vapnen”.
  • Ellen Key var en världsberömd författare, pedagog, fredsivrare, kvinnosakskämpe och visionär. Hon krävde att kvinnor skulle få inflytande i samhället, inte minst genom lika rösträtt.
  • Elin Wägner var journalist, författare och akademiledamot som ihärdigt slogs för kvinnans rättigheter. Hon var en förgrundsfigur i fredsrörelsen och en av de första att ta upp miljöfrågan.
  • Selma Lagerlöf deltog i kampen för kvinnlig rösträtt.
  • Barbro Alving blev tidigt pacifist och deltog på femtitalet aktivt i kampen mot att Sverige skulle skaffa sig kärnvapen.
  • Wendela Hebbe var vår första kvinnliga yrkesjournalist och en av 1800-talets märkeskvinnor.

Senare i vår kommer SWEA Stockholm att anordna en utflykt till Wendela Hebbes hus i Södertälje.
Titta i vårens program och anmäl dig i god tid om du vill följa med på denna aktivitet.

Agneta Melin
Uppsala den 1 mars

Skådespelarsamtal med Gunilla Röör – 180305

Tack vare vår egen Swea Gudrun Westin, fick vi teaterintresserade Sweor chans att lära känna skådespelare Gunilla Röör denna kväll på Rigagatan.

Gunilla är skådespelare, regissör och professor i scenisk gestaltning. Hon har gestaltat starka kvinnor på scenen och varit Stockholms Stadsteater trogen sedan hon gick ut scenskolan 1986. Gunilla har belönats med Guldbaggen två gånger för bästa kvinnliga huvudroll i filmerna Freud flyttar hemifrån och Sommaren och varit nominerad ytterligare två gånger och blev folkkär i TV-succéer som Lorry och Skärgårdsdoktorn. Under sex år har Gunilla varit gästprofessor i filmskådespeleri vid Göteborgs universitet.

 

Det var en speciell känsla att få möta denna populära skådespelare live. Publiken på Rigagatans teatersalong denna afton bestod av 30 glada och förväntansfulla Sweor. På den snabbt improviserade scenen placerades två fåtöljer samt ett soffbord, en sidenblomma, en vattenkaraff och två glas. Kvällens föreställning spelades i två akter.

Huvudrollsinnehavarna i första akten var Gudrun och Gunilla som satt i var sin fåtölj på scenen och småpratade med varandra. Gudrun ställde frågor ochGunilla berättade hur hennes teaterintresse började. Det var en grupp håglösa,
unga flickor på en fritidsgård som genom ett teaterprojekt fick Gunilla att börja med teater.

I pausen serverade Alexander, från cateringfirman, en god thailändsk kycklinggryta. Under kaffet började andra akten och då fick vi i SWEA-publiken vara med och agera genom att ställa frågor till Gunilla, ibland ganska
personliga. Vi var många som ville höra vad publiken har för betydelse för skådespelarna som står på scenen. Gunilla berättade att publiken betyder oerhört mycket och vi måste alltid komma ihåg att stänga av våra mobiler när vi går på teater och vi ska tänka på att inte störa genom kommentarer, prat, prassel, hostning etc.

Text: Agneta Melin, Ordförande

Vårsalongen – Liljevalchs 180319

Vårsalongen – Liljevalchs

Måndagen den 19 mars var det dags för ännu en aktivitet i kulturens tecken. Anrika Liljevalchs på Djurgården har varit stängt för renovering i två år och Vårsalongen har hållits i lokaler på stan, men nu var det åter dags att slå upp portarna ute på Djurgården och vi hade bokat en guidad visning.

Vårsalongen på Liljevalchs är tradition sedan 1921 och började som en utställning för oetablerade konstnärer. Förr i tiden lämnade man in sina konstverk till en jury som bedömde vilka verk som skulle ställas ut, idag skickas bidragen in digitalt, bland annat eftersom man haft problem med att verk som inte kom med aldrig hämtades ut igen. Numera är Vårsalongen öppen både för oetablerade och etablerade konstnärer.

I år har juryn, förutom ordföranden Liljevalchs chef Mårten Castenfors, bestått av konstnärerna Sara-Vide Ericson och Dan Wolgers samt författaren Lena Andersson. Vår guide gillade de många humoristiska inslagen i årets utställning och trodde att dessa kommit med tack vare Dan Wolgers.

Alla verk som ställs ut är till salu och konstnärerna anger priset samtidigt med ansökan. Dyraste verken i år är Bea Szenfelds pappersbarn, Simon Fergins virkade kanin och Emelie Liljebäcks gamla dörr med utkarvade spetsmönster på dörrspeglarna, som alla kostar 150.000 kr. Billigast är Jonatan Mattissons portionssnus i päronträ som säljs för 350 kr styck.

Vår guide konstaterade nöjt att det var ovanligt många textila verk med i år, bland annat flera tovade verk. Min textila favorit var Simon Fergins virkade kanin som är tillverkad av 350 begagnade T-shirts. Det finns ännu ingen köpare till kaninen och guiden trodde kanske att konstnären satt ett så högt pris för att han egentligen inte vill sälja sin kanin!

Eva Larssons rakubrända keramikskulpturer berörde mig. Installation av de sju ”drömbärarna” kom till ur den rådande flyktingproblematiken men enligt konstnären kom det under processens gång allt mer att handla om allmänmänskliga drömmar, behov och de bördor vi alla bär på.

Utställningen var lätt att ta till sig, här bidrog säkert de många lite roliga verken. Förutom mer traditionell konst, fick vi se allt från gamla boksidor som omvandlats till krukor, ett spel om politiken på Palmes tid, kolteckningar som var svåra att skilja från riktiga fotografier, ortodoxa ikoner, tyska filosofer med katter, en uppstoppad hund klädd med trasiga gamla strumpbyxor till en gräsklippare tillverkad av glasspinnar.Den som vill läsa mer kan gå in på www.liljevalchs.se där de olika utställarna kort skriver om sina verk och sitt konstnärliga arbete.

Text:  Annica Granlund, programgruppen SWEA Stockholm
Foto:

Årsmötet 2018

Årsmötet 2018 gick av stapeln 15 februari 2018, sedvanligt på Eriksbergs festvåning. Efter avslutat årsmöte var det också en programmiddag där.

Först var det avprickning och mingel med ett glas bubbel:

Dagordningen betades av i rask takt. Det var många Sweor på årsmötet:

 

 

 

 

 

 

Nyvald styrelse från vänster till höger i bild:

Britt-Marie Sållarp (kassör), Lena Brolli, Anita Granlund, Birgit Karlson Lind, Agneta Melin (ordförande), Maude Schyffert, Sonja Hagelberg (sekreterare), Marianne Ahrens. Saknas gör Gaby Roseen (vice ordförande) och Cecilia Westling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sedan blev det avtackning av alla avgående funktionärer, i bildordning ordförande, kassör, webbansvarig, samt valberedning:

 

Text:   Eva Heyman – min sista som avgående webbansvarig

Bild: Britta Hesse, Lena Treffner, Maude Schyffert

 

Om design

Den 23 januari 2018 lyssnade ett 40-tal Sweor på Kerstin Landström från Uppsala. Hon berättade om sitt liv som konstnär, sin design av filtar och tryckta textilier och om sina böcker.

Kerstin driver en konsthantverksbutik och, ett kafe, Linnes Kammare vid Vallhovs säteri i Jumkil nordväst om Uppsala. Anknytningen till Linne kommer från hans tid på Vallhovs säteri med studenter under 1700-talet. Kerstin Landström har med fotografen Lasse Molin givit ut en kalenderbok, ” Perpetual Calendar”, med fakta om Linne för både barn och vuxna och med vackra fotografier av blommor.

Kerstin bygger sitt arbete på tradition, inspiration och förnyelse och tar mönstren till sina filtar från tradition och historia i de svenska landskapen. Filten Dalarna har förstås hästar, filten Arvet har mönster från Hälsingland och filten Albertus har mönster från kyrkomålningar av Albertus Pictor.

Text:  Ann Hjerppe

Bild:  Britta Hesse, Sonja Hagelberg