Network Menu

Visning Stockholms slott

På internationella kvinnodagen 8 mars, en snöig trist dag, fick 30 st medlemmar en hel del historia till livs genom ett besök på Stockholms slott. Vi hade en inspirerande guide, Jonas Rosin. Besöket avslutades med den vackra utställningen med de fem senaste Bernadottebrudarnas klänningar.

Festvåningen består av nio rum, bl.a. Gustav III:s sängkammare, rummet dit han fördes efter skottet på Operan, och där han sedan avled den 29 mars 1792.
Vi fick vandra genom Karl XI:s galleri där de stora festmiddagarna serveras. Denna sal är inspirerad av Spegelsalen i Versailles. Stora speglar på ena väggen, stora fönster på den andra. Rummet är 49 meter långt och bordet 46 meter. Margareta Melin, SWEA och gift med tidigare Hovstallmästaren Mertil Melin, kunde berätta om hur fantastiskt det är att få komma in i Karl Xl:s galleri med de vackra silverdekorationerna, blommor, speglar som återkastar sken från många ljus och festklädda människor kring det enorma middagsbordet! Bra om man med sin kavaljer går in på rätt sida av det långa bordet!

Vi stannade också till i Konseljsalen, där konselj hålls varje kvartal, och vi fick veta vilken stol Kungen sitter på och också var Kronprinsessan sitter. Vita Havet är slottets största rum bortsett från Rikssalen, salen var ursprungligen två rum, drottningens matsal och drabantsal. Matsalen kallades Vita Havet, ett namn som kom att beteckna hela rummet efter att väggen rivits. När det är middagar på slottet är Vita Havet ett sällskapsrum där kaffe serveras, men vi fick också veta att Kungen hade diskotek i salen när han var ung och för att då kontrollera bärigheten tog man in samtliga drabanter som på en given signal fick hoppa. I denna sal dansade också Victoria och Daniel sin bröllopsvals medan Carl Philip och Sofia dansade i galleriet.


Vi fortsatte till sedan till Rikssalen där Drottning Kristinas silvertron står. Den skänktes till Kristina vid hennes kröning 1650, den var sedan en av två möbler som räddades vid slottsbranden 1697, och var i bruk fram till 1975 då Riksdagens högtidliga öppnande blev Riksmötets öppnande. Silvertronen har stått modell för en tron både i filmen Drottning Kristina med Greta Garbo i huvudrollen och på senare år till en tron i filmen Batman med Jack Nicholson.

8mar2017 slottet (5)

Silvertronen

 

 

 

 

 

 

De kungliga brudklänningarna var vackra och vackert utställda. Där fanns även myrtenkvisten från Drottning Silvias brudkrona, nu försilvrad och buren på kavajslaget av Kungen vid deras silverbröllop.

 

Text: Cecilia Westman

Bild: Sonja Hagelberg