Network Menu

Stick in med Kerstin M Lundberg

Måndagen 23 januari hade vi stockholmsweor möjligheten och turen att få lyssna på kulturskribenten Kerstin M. Lundberg.
Det var inte bara hennes egen erfarenhet vi fick ta del av utan också den svenska radions historia.
Kerstin började som utvald skolflicka av sin svensklärarinna att få medverka i radioprogrammet ¨Tonårsträffen¨. Sveriges Radio (SR), som startade 1925, hade då fortfarande endast en kanal. Denna första kontakt inspirerade Kerstin och en fortsättning inom SR kom att avgöra hela hennes professionella yrkesutövande. Som utbildning valde hon så småningom litteraturhistoria och franska språket. En av hennes första chefer blev Arne Weise som ledde ungdomsprogram som t.ex. ¨Pysar och sländor¨.

Kerstin utvecklade programmen och blev med tiden en förebild för andra. Hennes beskrivning av hur det kändes att stängas in i den ljudlösa studion var väldigt målande samt hennes motto: HÄR – NU – KÖR – KERSTIN. Så småningom blev hon producent för flera program: Önskedikten, Melodiradion, Dagens dikt (med början 1937), och senare blev Kerstin litteraturkrönikör.

Kerstin har arbetat med Sveriges bästa skådespelare och på 1970-talet intervjuade hon kända författare. Enligt henne själv var det mycket viktigt att levandegöra programmen så hon använde sig av olika bakomliggande ljud som illustrerade personen eller situationen.
Kerstin har också haft det otroligt spännande uppdraget att snabbt förmedla vem som var årets Nobelpristagare i litteratur från en fullsatt Svenska Akademien. Hennes största intresse var naturligtvis de franska författarna.
Vi tackar Kerstin för ett mycket intressant föredrag.

Text: Lena Hagman

Bild:  Sonja Hagelberg