Network Menu

Om Livstycket

Ett 30-tal Sweor hade samlats för att höra Birgitta Notlöf berätta om föreningen Livstycket i Tensta som hon startade för 25 år sedan. Efter samlades vi runt en grekiskinspirerad middag.

Birgitta Notlöf är verksamhetschef på Livstycket som är en ideell förening som riktar sig till invandrarkvinnor för att lära dem svenska via att de arbetar tillsammans. De gör tygtryck, producerar varor i tyg och arbetar numera också i betong som konstnärligt uttryck. Birgitta Notlöf är från början småskollärare, men har också varit SFI-lärare. Birgitta anser att ”jobbar man med kvinnor jobbar man med hela familjen” – men hon ville lära ut svenska språket och kulturen genom att kombinera teori och praktik. Så uppstod Livstycket, arbete med tyg och sömnad i kombination med utbildning i svenska.

Tygtryck gjordes i början med hjälp av sidor från telefonkataloger och man sydde på lånade symaskiner. Alla mönster ritar kvinnorna själva, men en utbildad designer sätter ihop dem till färdiga mönstermallar. Förutom förkovran i svenska språket ger arbetet kvinnorna stolthet och trygghet. Livstycket har även gett ut en genial – och prisbelönt – läsebok för analfabeter.

1999 ställde man ut på Hallwylska palatset och bl.a. var Drottning Silvia på besök hos Livstycket i Tensta. Sedan dess har föreningen haft projekt i Uganda, ställt ut i Bryssel och London, samt haft många besökare; inte minst Kulturgrupper inom SWEA Stockholm och många från utlandet. Birgitta Notlöf har själv fått flera utmärkelser för sitt passionerade arbete för Livstycket.

Text:  Sonja Hagelberg

Bild:  Britta Hesse, Sonja Hagelberg