Network Menu

Om Afrika

Ett femtiotal Sweor i färgstarka kläder hade samlats för att lyssna till Swean Marie Wibergs berättelse om sina år i ett flertal länder i Afrika. Vi fick avnjuta afrikansk musik, fina bilder och ett intressant föredrag. och vi blev bjudna på vin från Afrika.

1991 reste Marie Wiberg till Afrika med första anhalt Tanzania. Allt fanns att köpa, men mycket fungerade inte. Mycket tid gick åt att sitta i köer och hon förstod till sist att man måste anställa hjälp i hemmet. Lite svårt att vänja sig vid att höns till middag innebar att man köper en levande höna och nackar den hemma.

Bilder på bl.a. baobabträd, som blommar en enda natt och är gröna när andra träd är kala och tvärtom, samt sisalfarmer som övergivits i och med plastens intåg. Allt konserverat i smör, grädde osv. Janssons frestelse fick göras på sötad grädde. Ngorongorokratern rekommenderades för att man ska kunna vara säker på att se vilt.

Så småningom flyttade Marie till Namibia, Moçambique – där Marie arbetade i projekt med gatubarn – och Ghana.

Ett flertal av Sweorna hade själva bott i Afrika och kunde säkert känna igen sig i Maries berättelse. Efter Maries berättelse ställde åhörarna frågor och delgav egna berättelser om sina Afrikaår.

Här följer lite vimmelbilder från kvällen:

 

Text: Sonja Hagelberg
Bild:  Sonja Hagelberg och Lena Treffner