Network Menu

Nya Kungl. Musikhögskolan

SWEA Stockholm besökte den nya Kungliga Musikhögskolan (KMH) 11 maj 2017 och vi var ca 20 stycken som hade samlats för en guidad visning. Idag går ca 650 helårsstudenter här, men totalt ca 900 elever och runt 160 anställda. I den nya, vackra, glasade huvudbyggnaden med entré mot Valhallavägen ryms fyra konsertsalar, övningsrum, datorsalar, studior med kontrollrum, undervisningsrum, administration, m.m.

Projektledare under bygget, Cecilia Bergold, var vår vägvisare och det var verkligen en mycket intressant rundtur. Mantra för bygget har varit ”En musikverkstad med guldkant”, något som vi genast kunde förstå när vi stod i den ljusa entrén, där ljuset flödade och alla pelare hade ”guldfötter” och väggarna ”guldknappar”. Man har använt röda ytor för att få vita ytor att skimra i rosa. Den breda trappan på framsidan tror jag kommer att vara en samlingspunkt för musikintresserade stockholmare i sommar.

Vi gick först in i det fd stallet, ett byggnadsminne i rött tegel. Idag är stallet studentbibliotek där vi vanliga människor kan få sitta och läsa, men vi får inte låna. Vi smög sedan in i Kungasalen, den största konsertsalen, där en sångerska just hade repetition. Denna sal rymmer ca 600 platser och har fått sitt namn av att Kung Carl XVI Gustaf fick en gåva av Svenskt Näringsliv på sin 70-årsdag. En summa pengar som Kungen önskade skulle gå till utrustning i samband med färdigställandet av KMH.

Vi fortsatte till en mindre konsertsal, Nathan Milsteinsalen, med ungefär 90 platser. Denna sal lämpar sig för akustisk musik och passar klassiska musiker såväl som folkmusiker, jazzmusiker och många fler. Den enorma orgeln från Holland hade tidigare varit nedplockad men satts upp igen i denna sal, av 4 holländare under 2 veckor. Vi avslutade turen med att stå på en av balkongerna och titta ut över övriga byggnader som också tillhör KMH.

Den nya KMH har fått specialanpassade lokaler – från ventilation och luftfuktighet till bra akustik och modern teknisk utrustning. Det är bara att gratulera Stockholm till nya KMH!

Text:  Agneta Melin

Bild:  Sonja Hagelberg