Network Menu

En kväll med Elsie Johansson

Många vet vem Elsie Johansson, poet och författare, är. Främst känd genom trilogin ”Berättelsen om Nancy”. Vi i SWEA Stockholm fick tillfälle att träffa Elsie tack vare Marianna Åström-De Fina, stockholmswea. Marianna inledde med att berätta att Elsie varit och talat om sitt liv för SWEA-medlemmar, både i San Fransisco och i San Diego.

Elsie berättade att hon ser sig själv i första hand som poet och att rytm och harmoni är viktigt för henne. Elsie läste högt för oss ur sin senaste bok, en självbiografi som heter ”Riktiga Elsie”, ”Berättelsen om vägen till ett författarskap”, och senare flera dikter. Elsie debuterade vid 48 års ålder med diktsamlingen ”Brorsan hade en vevgrammofon” och fick bl a ett beundrarbrev från Astrid Lindgren, fast Elsie trodde först inte att det var ”den” Astrid. När Elsie förstått skrev hon till ”den riktiga Astrid” och fick snart svar – ”Till den riktiga Elsie Johansson från den riktiga Astrid Lindgren” – därav titeln på självbiografin.

 

 

 

Elsie Johansson med Agneta Melin

 

 

 

 

 

Som statarbarn och femte barnet i syskonskaran, var hon troligen inte efterlängtad men alltid älskad och Elsie fick ofta höra att hon var duktig och att hon dög. Hon föddes den första maj 1931 och datumet symboliserar för henne upproriskhet och arbetarklass. Elsie berättade tidigt sagor, rim och ramsor för sin omgivning. Böcker fanns inte i hemmet men hon fick ord och sagor av sin kärleksfulla mamma. Skolgången blev sex år i Folkskola samt fyra år Realskola i Uppsala med sänkt terminsavgift. Under terminerna bodde hon i ett spisrum på Repslagargatan i Uppsala tillsammans med sin pappa som nu jobbade som byggnadsgrovarbetare. Hans yrke fick ej stå i skolkatalogen då det ej var fint nog. Klassföreståndaren Anna-Lisa Pettersson ordnade med ett så kallat matstipendium, dvs. Elsie fick vissa måltider gratis. Mamma och pappa blev alldeles otroligt stolta när Elsie gick ut realskolan med högsta betyg. Efter två års utbildning blev Elsie postexpeditör och jobbade sedan för Posten i 35 år.

Vid 16 års ålder blev Elsie förälskad. Han var 21 år. De gifte sig när Elsie var 18 år men äktenskapet blev aldrig bra då han hade ett väldigt knepigt psyke och dålig självkänsla. Ändå levde de tillsammans i 55 år, delvis på grund av sin kristna tro, men Elsie kände också hela tiden ansvar för sin man. Genom sonen blev dock en dag brytningen ett faktum. Numera lever Elsie med en annan man och två långtidsinnackorderade katter. Alla fyra sover tillsammans och Elsie benämner dem ”Kvartetten som trängdes”.

På uppdrag av Uppsala Stadsteater har Elsie skrivit om Selma Lagerlöf och Astrid Lindgren – se SWEA Stockholms Facebook-sida där länk finns. Stort tack för en mycket intressant och givande kväll!

Text:  Birgitta Norrgren
Bild:  Lena Treffner