Network Menu

Möte med Linda Olsson

18 oktober berättade författaren Linda Olsson mycket inlevelsefullt om sitt liv och sina böcker för de samlade stockholmsweorna. Linda växte upp i Årsta, utbildade sig till jurist och arbetade i banksektorn innan hon och familjen flyttade utomlands. Genom hennes mans arbete för Världsbanken bodde de i Nairobi, Singapore och London innan familjen flyttade till Nya Zeeland för nästan 30 år sedan.

Linda med familj bodde först i Wellington där hon tog en BA (Bachelor of Arts) i engelsk och tysk litteratur. Under tre år var hon också utvecklingschef på Operabaletten i staden.
Därefter bodde hon med sin man en kort tid i Tokyo. Där började hon skriva noveller och skickade in en novell, Someone To Watch Over Me, till en pristävling i Nya Zeeland och vann första pris. Efter återkomsten till Nya Zeeland blev det flytt till Auckland och en Master of Arts i Creative Writing. Ett kursarbete ledde till den första romanen, Let Me Sing You Gentle Songs, som gavs ut 2005 då Linda var 57 år. När den gavs ut i Sverige 2006 med titeln Jag ska sjunga dig milda sånger blev den bäst säljande debutroman hos Bonniers och överträffade faktiskt Jens Lapidus Snabba Cash som gavs ut samma år.

Senare böcker skriver Linda parallellt på engelska och svenska. Alla hennes böcker handlar om vänskap och relationer och utspelar sig i miljöer baserade på ställen hon varit och känner väl. Enligt Linda är det mycket svårt att få noveller utgivna men hon har fått en novell, De blå skorna, utgiven i Sverige av Novellix, ett förlag som specialiserar sig på noveller. Så för den som tycker om att läsa noveller är det ett bra tips.

Numera bor Linda också delvis i Stockholm pga att en av hennes tre söner och barnbarn bor här. En mycket intressant och givande kväll. Den avslutades som vanligt med god mat och intressanta diskussioner.

Text: Elsie Andersson
Bild: Sonja Hagelberg