Network Menu

Kvinnor inom UD

8 november 2017 besökte vi UDs museum och utställningen om kvinnor i utrikesförvaltningen, möjliggjort av UD-kvinnan Agneta Lundvall. Bortåt 40 var vi som blev insläppta genom säkerhetsspärrarna in i det gamla bankpalatset vid Brunkebergstorg. Temat för internutställningen är ”400 år mot en feministisk utrikespolitik”.

Vi fick först höra Ingrid Iremark och Berndt Fredriksson berätta om sina erfarenheter inom UD med både roliga och personliga anekdoter och om glasmontrarnas alla föremål, texter och bilder från Sveriges utrikesförvaltning ur ett kvinnoperspektiv. Där presenterades bland annat Alva Myrdahl, Karin Söder, Anna Lindh och Ann Årefeldt. Ann var även själv närvarande och berättade vidare om arbetet inom utrikesförvaltningen. Den traditionellt mansdominerande utrikesförvaltningen har gradvis fört in kvinnor på ledande och betydelsefulla befattningar.

Vi kunde sedan i lugn och ro mingla och titta närmare bland glasmontrarna. Efteråt samlades vi på Medelhavsmuseets cafe för att prata vidare om denna ovanligt intressanta inblick i utrikesförvaltningen denna helt vanliga novemberdag.

Text:  Agneta Melin

Bild:  Sonja Hagelberg, Britta Hesse, Lena Treffner