Network Menu

Frukost på Svenskt Tenn

Tisdag 7 mars var det frukost på Svenskt Tenn på Strandvägen.Trots det snöblöta vädret samlades ett trettiotal nyfikna Sweor, tesalongen en trappa upp fylldes snabbt och vi kunde njuta av nybakade scones med marmelad och vispat smör. Riktigt läckert! Emily, som skötte serveringen, hade bryggt gott, väldoftande té av en av firmans blandningar.

Intendent Per Ahldén berättade mycket intressant om firmans utveckling och historik. En liten byst av grundaren Estrid Ericson blickade ut över oss. Estrid Ericson växte upp i Hjo på Stadshotellet Royal,som fadern drev och ägde. Hon visade tidigt intresse för vackra ting och fick möjligheten att utbilda sig till teckningslärare efter att ha ärvt en summa efter sin far. Estrid tröttnade ganska snart på teckningslärarjobbet och började lära sig att arbeta med tenn. Hennes motto blev ¨God smak och kvalitet¨.

Svenkst Tenns änglastämpel är från början en tennstämpel och har sedan starten 1924 varit firmans symbol. Man kan säga att Svenskt Tenn är en kulturinstitution och dess historia finns noggrant bevarad i arkiv där också samtliga mönster finns.  Vi har ännu inte sett alla mönster – kanske till hundraårsjubileet! 1927 flyttade man in på Strandvägen och idag är lokalerna 1 200 kvadratmeter stora. Svenskt tenn ägs idag av Kjell och Märta Beijers stiftelse. Allt överskott går till svensk forskning, utbildning och stipendier.

1933 flyttade arkitekten och formgivaren Josef Frank till Stockholm från Wien och ett livslångt samarbete startade mellan Estrid Ericson och Josef Frank. Deras stilkänsla och sinne för smak satte spår från första början och lever än idag. Ett hem behöver inte vara i detalj planerat, inte utstuderat, bara sammanfogat av delar som de boende trivs med. Blanda friskt och stöka till det lite var deras motto. Kan tilläggas att det tog dem 20 år att lägga bort titlarna med varandra! När Tyskland 1940 invaderat Danmark och Norge blev Josef Frank rädd och flyttade till New York där han kände sig lugnare och hans kreativitet flödade. Till sin 50-årsdag fick Estrid mönstret Vegetable Tree, en storsäljare än idag.

Just nu visas en utställning om Josef Frank på Arkitektur och Designmuseet i Stockholm och i höstas hade Millesgården en fin utställning om Josef Frank.

Vi fick en intressant guidning av Per Ahldén i de vackert inredda lokalerna och möjligheter att ställa frågor om stort och smått. Vi gick nog alla därifrån med ett leende på läpparna och fyllda av glädje över att denna starka kvinnas livsverk fortfarande lever gott och ständigt utvecklas.

Text:  Marie-Louise Jobéus

Bild:  Sonja Hagelberg