Network Menu

Folksamhuset igen

Den favoritrepris som behövde ställas in förra året kunde genomföras 10 maj i år och detta var den fjärde konstvandringen i Folksamhuset som Cecilia Westman anordnade för oss stockholmssweor. Vi var 18 Sweor denna gång och vi var alla lika fascinerade. Vår kunnige och entusiastiske ciceron Stig Karels, som arbetat på Folksams marknadsavdelning sedan 1979, var oerhört intressant att lyssna på.

Åren 1948 – 1988 var Seved Appelquist VD på Folksam, ett kooperativt försäkringsbolag. Det var hans idé att samla alla 15 kontor under ett tak, i ett hus som skulle hålla i flera hundra år. Därför valde man i stor utsträckning underhållsfria material; tex marmor i både väggar och tak. Arkitekterna var Nils Einar Eriksson och Yngve Tegnér, bygget tog 5 år och invigningen ägde rum på Kristihimmelsfärdsdagen 1960 med 500 inbjudna gäster, som alla fick plats i den ljusa foajén med den vackra textilgobelängen ”Kärvar” av den kända textilkonstnären Barbro Nilsson.


Vi fick se vackra detaljer i arkitekturen, såsom tjusiga grindar och dekorerade dörrar och vi fick njuta av interiören med tidstypiska möbler och spännande armaturer. Vi fick se bronsskulpturer av Carl Eldh, målningar av Isaac Grünewald, glasmosaik av Sven X:et Eriksson och mattor av Märta Måås Fjetterström.

På 27e, översta våningen, fick vi slå oss ned i Malmstens Galleri och njuta av de milda färgerna och den smakfulla möbleringen.

Vad jag speciellt kommer att minnas från denna konstvandring:

1.de ergonomiska och bekväma stolarna och fåtöljerna, alla ritade av en av Carl Malmstens formgivare som hette Axel Larsson.

2.bronsstatyn Maja som Stig kallar ”Vackra Maja”

 

 

 

 

 

3.den lätta rottingfåtöljen i VD-rummet som kallas ”Lata Greven”, det långa konstverket i kundhallen av Torsten Renqvist som kallas ”Museum för kryptisk biologi” och marmorgolvet på översta våningen med intarsia, designad av Lennart Lindqvist, ”Midgårdsormen fångad i ett nät”.

Jag håller med tidigare kommentarer om denna konstvisning. ”En upplevelse utöver det vanliga” och ”En oförglömlig upplevelse”.

Text:  Agneta Melin

Bild:  Agneta Melin, Britta Hesse