Network Menu

Stick-in – Linda Zachrisson

Linda Zachrisson, Sveriges kulturråd i Washington DC och baserad i House of Sweden inom Svenska ambassaden, berättade under en stick-in kväll mycket engagerat om sitt arbete för en större skara samlade stockholmsweor. Arbetsområdet innefattar emellertid hela USA, där det gäller att i olika former förmedla svenska värderingar och svensk kultur. Ett exempel är att alla amerikanska Nobelpristagare alltid bjuds in till House of Sweden när de är i Washington DC.

Linda är utbildad teater- och filmvetare och har tidigare varit konstnärlig chef för Parkteatern i Stockholm, avdelningschef på Svenska Filminstitutet och VD för Cirkus Cirkör.

House of Sweden i Washington DC är en plats där olika kulturella evenemang äger rum, t ex utställningar, filmvisningar och konserter. Sedan 2006 har ca 600 000 besökare hittat dit. Huset är öppet för allmänheten på helgen.
Ett populärt inslag har varit Pippi Långstrump, men inte många amerikaner visste att Astrid Lindgren var svenska! I huset finns det också ett barnbibliotek och det har hållits seminarier för barnbibliotekarier om läsfrämjande för barn och den svenska synen på barn.

Linda samarbetar med stora kulturinstitutioner över hela USA för att sprida svenska kulturproduktioner och föreslår svenska författare till bokmässor i USA. Filmen ”En man som heter Owe” står nu på plats 20 bland mest omtyckta filmer och boken med samma namn har plats 1 bland listade amereikanska bokklubbar! Baletten ”Julia & Romeo”, med koreografi av Mats Ek, har varit framgångsrik på scen i USA.

Sammanfattningsvis betonade Linda Zachrisson sin passion för att föra ut svensk konst och kultur till alla personer som inte annars så lätt kommer i kontakt med den.

Text: Lil-Marit Anderson
BIld: Sonja Hagelberg, Britta Hesse