Network Menu

Rosersbergs slott i maj

Vi var 25 st Sweor som träffades på Rosersbergs slott en regnig torsdagsförmiddag i slutet av maj. Margareta Melin, mötte oss med goda snittar, chips, godis och cider. Under tiden vi minglade gick vi runt och tittade på Rörstrandsutställningen och slottskapellet. Vår duktiga guide Sara tog oss sedan med till de två kungliga paradvåningarna och berättade om slottets historia.

Rosersberg uppfördes på 1630-talet av rikskattmästaren Oxenstierna, som sommarslott. På 1770-talet började Karl XIII och hans maka Charlotta vara där. De byggde ut slottet och anlade engelska trädgården och litteraturen intog en betydande plats. De fick inga barn utan adopterade Jean Baptiste Bernadotte, Napoleons befälhavare, som blev kung Karl XIVJohan. Karl Johans sovrum har draperingar av sidentaft som ska liknas vid militärtält och triumfbågen och dubbla kakelugnar eftersom det var kallt i Sverige. Makan Desirée trivdes inte i Sverige utan tillbringade 12 år i Paris som Karl Johans ambassadör, hon kom sedan tillbaka och bodde här 40 år.

Från 1870 flyttade Infanteriets skjutskola in i flyglarna, så det är många officerare som fått sin utbildning där. 1962 efterträddes skjutskolan av Civilförsvarsskolan/Räddningsskolan. SRV disponerade lokaler i slottet och flyglarna fram till 2006. På 1950 talet var sista gången som slottet användes för representation när Egyptiens president var på besök. Sen 1970 talet är slottet öppet för visningar.

Det hänger stora tavlor som tex den stora målningen över slaget vid Hogland 1788, där hertigen hyllas som segrare av sina officerare och sitt manskap. I hörnen finns dörrar som leder till ”hemliga” trappor som tjänstefolket fick använda. I ett av rummen är skjuthål i väggarna, hur de kommit till finns många teorier om. I biblioteket finns ett skrivbord som förra året kom tillbaka till Rosersberg efter att ha varit på Stockholm slott och använts av Prins Bertil ev även av Prins Daniel. Boksamlingen finns på Kungliga Biblioteket, kvar är bara böcker från Infanteriets skjutskola. Det finns originalsidentapeter på väggarna som är bevarade sen 1790 talet.

Tyvärr blev det ingen promenad i parken, pga av regnet, men vi avslutade med en god lunch under trevlig samvaro.

Text:  Britt-Marie Sållarp
Bild:  Birgitta Norrgren, Britta Hesse