Network Menu

Om Östermalm

ÖSTERMALMS HISTORIA lockade ett femtiotal Sweor den 17 oktober när stadshistoriker Johan Haage på ett levandegörande sätt berättade om stadsdelen från 1800-talet och fram till idag.

Många Östermalmsbor fanns i lyssnarskaran och var nyfikna att få veta mer. När jag själv går längs Nybrokajen mot Gärdet, uppför Nybrogatan för olika ärenden eller skyndar till T-banan vid Stureplan tittar jag sällan upp mot de vackra fasaderna. Nu har jag lyft blicken och staden fick ett annat ansikte, inte bara gatustenar och förbipasserande. Så mycket spännande, intressant och även mycket elände som antagligen har ägt rum i de stora våningarna i gathusen och på bakgårdarna med gårdshusen. Från 1830-talet och fram till 1960-talet blandades olika samhällsklasser i Östermalmskvarteren berättade Haage. Förmögna grosshandlarfamiljer i gatuhusen och barnrikefamiljer i gårdshusen med cementerade bakgårdar och utedass, samsades i många kvarter.

År1866 lämnade Albert Lindhagen in ett förslag på stadsplan över malmarna, inspirerad av Paris. Efter 15 års diskussioner byggdes sedan stenstaden med pengar från träindustrin i norra Sverige! Stockholm började likna en världsstad. 1885 ändrades namnet Ladugårdsgärdet till Östermalm som nytt namn på stadsdelen.
Resten vet ju alla, mycket rivningar, nya funktioner i nya hus. Själv kommer jag i fortsättningen att värdera de vackra husen mer. Jag gläds åt allt man renoverat och att även bakgårdarna med sina hus har blivit åtråvärda ”småhus” i en levande innerstad där kontorshusen, tack och lov, ej fick ta över för mycket!
Vi avslutade kvällen med en god älggryta och många hade egna Östermalmsminnen att berätta vid bordet.

Text: Margareta Melin

 Bild:  Sonja Hagelberg, Gabriella Zaunders