Network Menu

Stick in – Kinesisk poesi

En blåsig novemberkväll samlades vi i värmen hos Birgitta Lindqvist, ett hem med många vackra, spännande,”hemliga” möbler och annan inredning från Kina. Poesikväll var utlovad och visst blev det – med världspremiär! Birgitta presenterade den unga kinesiska poeten Yu Xiu Hua, vars dikter hon förtjänstfullt översatt.

28nov2016-birgitta-lindqvist-2

 

 

 

 

 

 

Birgitta Lindqvist

 

 

Yu Xiu Hua, Xiu betyder graciös och Hua betyder glänsande, men vid födseln 1972 drabbades hon av syrebrist och fick en CP-skada. En missbildad kvinna var inget värd då. Kunde utbildas till tiggare! Men Yu Xiu Hua ville annat, och med stöd av sina fattiga föräldrar lärde hon sig stå och gå. Av egen styrka och kraft lärde hon sig läsa och skriva och när hon fick en dator och kom ut på ”nätet” förändrades hennes liv. Yu Xiu Huas poesi innehåller mycket kärlek och är nära knuten till naturen, och har nått en ung generation med samma längtan.

Birgitta berättade om bakgrunden till sin bok ”Leva trots allt”:
”Vid besök hos min kinesiska lärarinna, Lili Weil, fick jag en bok med ett omslag på en kvinna, som låg utsträckt i landskapet som en del av naturen. Lili sa – tolka tecknen! Jag slukades av texterna, dess vackra innebörd och poesi. Bokens titel – ”Månen lyser på vänster hand” – är den bäst säljande diktsamlingen i Kina under de senaste tjugo åren. Dikterna gav kraft och vilja att översätta och idag är 35 av dikterna översatta till svenska med tre kalligrafier av Lili Weil.

Birgittas bok ”Leva trots allt” är indelad i tre kategorier; 1. Vem är jag? 2. Vem är skaparen? 3. Vem är du? Birgitta läste några favoritdikter ur varje kategori. Ur 1 – ”I min kropp finns ett tåg” och ”Två röster i djupaste vatten”. Ur 2 – ”Denna dag en gåva” och “Tacksamhet”. Ur 3 – ”Skriva en dikt till dig”. Vi som lyssnade till texterna var helt betagna, denna poesi berörde oss djupt. Nu väntar vi med stor spänning på den tryckta boken.

Birgitta sammanfattade kvällen med de tänkvärda orden – ”Poesi räddar liv” – ”Med ljusa tankar målas världen”! Stort tack från oss alla som fick uppleva en fin kväll.

Text:  Gaby Roseen

Bild:  Lena Treffner