Network Menu

K5 besöker Dalakolonin

Den 19 maj hade Kulturgrupp 5 sin sista träff innan sommaren. K5 hade en härlig upptäcktsfärd i Dalakolonin på Lidingö. Vem hade trott att något sådant fanns i Stockholm!

Det var otroligt intressant att se denna Dalakoloni med ca 59 stugor som byggts mellan 1920-talet och 1950-talet. Dalakolonin är en riktig idyll med många fruktträd, egen badstrand med klappbrygga mm, på Bosöns östra sida.

Dalaföreningen i Stockholm grundades 1902 och medlem fick endast den bli som hade släktband med Dalarna. 1918 bildades en koloniträdgårdsförening för att ge föreningens medlemmar möjlighet att odla grönsaker och potatis. Det var bistra kristider i Sverige. Från och med 1923 fick man börja bygga stugor på kolonilotterna, om max 15 m2. Koloniområdet fick snart en stor social betydelse. Här ute i vacker natur fick dalfolk i “förskingringen” möjlighet att under vänskapliga former arbeta tillsammans, och den sociala samvaron var viktig. På 1930-talet byggdes en dansbana.

Solen sken och vi njöt av en trivsam picknick utanför bystugan där vi också fick komma in och höra mer om Dalaföreningen och hur det fungerar idag.

Stort tack till Birgitta Mörner som hade ordnat allt och gav oss en härlig tur ute på Lidingö och som fick oss att skratta mycket!
En perfekt våravslutning för K5.

Text: Birgitta Mörner, Eva Tygård, Birgitta Andersson

Bild: Birgitta Andersson

19maj2016 dalakolonin