Network Menu

Fika på Thielska

Soliga vårdagen 3 maj var vi ca 15 damer som träffades på Thielska galleriet för att fika tillsammans, men det blev lunch på Café Monica Ahlberg. Efter den mycket goda lunchen gick de flesta av oss på en guidad tur.

Ernest Thiel var finansman och konstmecenat. Vid 1800-talets slut var han en av Sveriges rikaste personer. Han samlade konst och stödde fram för allt svenska och andra nordiska samtida konstnärer. Här på Thielska finns tavlor av bl.a. Bruno Liljefors, Edvard Munch, Eugène Jansson, Carl Larsson och Anders Zorn. I samlingarna ingår också många skulpturer av bl.a. Auguste Rodin och Gustav Vigeland.
Thiels våning på Strandvägen blev snart inte tillräcklig för all konst. I början av 1900-talet lät han därför uppföra det stora huset på Blockhusudden för att få plats med den stora konstsamlingen. Han valde Ferdinand Boberg som arkitekt.
Under första världskriget förlorade han det mesta av sin förmögenhet. Han sålde därför huset och hela konstsamlingen till Svenska staten. Det öppnades för allmänheten 1926 som Thielska Galleriet.

Text och Bild:  Birgitta Norrgren, Elsie Andersson