Network Menu

Ekonomi och mat

På Rigagatan samlades denna afton Sweor för att lyssna och ta del av råd av Pia Nilsson (f.d. Fondbolagets VD). Pia berättade hur hon via skolkuratorsarbete gick vidare till Konsumentverket, därefter blev PK-bankens (nuvarande Nordea) 1:a familjeekonom och sedan under 17 år var på Fondbolaget. Idag skriver hon krönikor för magasinet Privata Affärer.

Pia är också en van talare både ifrån TV och Radio, vilket också kändes under kvällens föredrag som hon lotsade oss igenom mycket lugnt och pedagogiskt utan att det en enda gång kändes svårt eller obegripligt.

Pia gav oss bakgrundsfakta till hur det svenska fondsystemet växte fram med införandet av Allemansfonder 1984. Kvinnor i Sverige som endast sparade på sparkonto började använda sig av fonder och idag är fondsparare till ca 40% kvinnor. Till det svenska fondsystemet ställde Pia även utvecklingen ifrån 1995 med det nya pensionsystemet, där hon starkt betonade brister i både Tjänstepensioner och det privata pensionssparandet. Pia underströk att varken LO eller TCO för någon debatt om att ändra något till det bättre för pensionsspararen.

Vad? och Hur? kan du göra, jo t ex :
1. Hemsidan Fondkollen.se innehåller bra konkret information och finns även som app.
2. Hemsidan Min pension.se, där du själv kan ta reda på vilken pension du kommer att få.
3. Spara i ett ISK, Investerings SparKonto, istället för vanliga sparkonton nu när räntan är så låg.
4. Spara direkt i fonder.

Denna kväll avnjöts även smakprov på vad en ny matkasseaktör har att erbjuda. Smakproven kom ur matkassarna som firman Matkomfort erbjuder.

Text:  Anna-Carin Pehrson, Eva Heyman

Bild:  Britta Hesse