Network Menu

Om Hjalmar Söderberg

Vi var ca 30 Sweor som 18 mars tagit oss till Rigagatan 3 för att höra om Hjalmar Söderberg, den ständigt aktuelle, av Kurt Mälarstedt (make till vår stockholmsswea Hilkka Mälarstedt).

Innan Kurt började avnjöt vi en god måltid med lite vin, så vi var alla rustade för att låta Kurt ta all den tid han ville ge oss.

Kurt kunde sin Söderberg utan och innan samt väldigt många i hans samtid och lyckades verkligen belysa svenskt liv i litterära kretsar under 1900-talets första decennier. Kurt ledde oss igenom hans liv och författarskap med stor elegans och utan att någonsin förlora sig in i någon detalj. Det var roligt att Kurt tog upp flertalet citat om Söderberg som person, om kvinnorna i hans liv, om hans författarskap. Dessa citat var mycket väl valda, ofta mindre kända, men alltid talande. Kurt berättade också om Maria von Platens liv, hon hade en relation med Söderberg, som han skrivit en bok om. Maria von Platen var en färgstark och för tiden ovanlig kvinna, som hade relationer med flera av samtidens författare.

Jag, Eva, tyckte att jag lärde mig massor och fick en mycket bra översikt och naturligtvis fick jag också lust att än en gång ta ned Hjalmar Söderbergs böcker ur bokhyllan och läsa om dem (igen).

En ny bok kom ut i höstas av Johan Cullberg och Bengt Sahlin. Den behandlar Söderbergs familjeliv och hans behandling av hustru och barn. Det blev en intressant diskussion. Många närvarande Sweor var väl insatta och pålästa om författarlivet och villkoren för kvinnor i början på 1900-talet. Tur att vi inte levde då, innan kvinnan hade rösträtt, innan gifta kvinnor var myndiga.

Efter det att Kurt svarat på våra frågor och hugade kunnat köpa ett signerat exemplar av hans bok om Maria von Platen utbröt minst sagt ett mycket livligt samspråk mellan Sweorna och det dröjde innan lokalen tömdes.

Text:  Eva Heyman och Gunnel Gustafsson

Bild:  Cecilia Westman och Eva Heyman