Network Menu

Elvis och hans musik

När jag var tonåring på 1970-talet lyssnade varken jag eller mina kompisar på Elvis. Faktum är att han då kändes lite förlegad för oss, men man är ju aldrig för gammal för att kunna ändra sig eller hur? Nu för tiden har jag till och med ”In the Ghetto” på en av mina Spotifylistor och kan förstå hur mycket Elvis har betytt för generationer av människor. Han är en av dem som odiskutabelt har satt störst avtryck i musikhistorien.
Därför var det riktigt roligt att få lyssna på Svante Rask tisdagen den 22 september i ABF-huset på Sveavägen. Svante är en stor Elvis-kännare och berättade om Elvis liv från det att han föddes 1935 i Tupelo i Missisippi till hans död 1977 i Memphis, Tennessee.

Elvis har sålt över en miljard skivor genom åren och mellan 1960 till 1969 spelade han in inte mindre än 31 långfilmer och tre konserter. Dessutom gjorde han mer än 1100 konserter mellan 1969 och 1977, samtliga i USA. Vi fick se ett antal filmklipp på storbildsskärm från olika framträdanden från mitten av 1950- fram till 1970-talet, bl.a. ett från mitten av 1950-talet där Elvis var med i Ed Sullivan show, och där man bara fick se övre halvan av Elvis i bildrutan. Hans benrörelser och höftrullningar ansågs vara för obscena för att kunna visas upp på TV! Ett axplock av låtar vi också fick lyssna på var ”Suspicious Minds”, “Always On My Mind”, ¨Hound Dog”, “American Trilogy”, ”I´ll Remember You” och “Can´t Help Falling In Love”.

Den 8 januari 2015 skulle Elvis ha fyllt 80 år. Han dog alldeles för tidigt, ett liv sargat av tablett- och matmissbruk, men hans breda repertoar av musik lever för alltid kvar hos oss.

Text: Birgitta Norrgren

Bild:  Cecilia Westman, Lena Treffner