Network Menu

Stadsvandring Vasastan 11 september

En solig och varm septemberkväll samlades runt 25 Sweor på Handelshögskolans trappa för en guidad tur av Vasastan.

Från Handels gick vi in i Observatorielunden där det mesta av bullret från Sveavägen försvann. Vår guide, Maria Lindberg Howard från Stockholm Stories, berättade mycket om hur folk i området levde 100 år och mer tillbaka i tiden. Vi gick sedan via en stig till det vackra Stadsbiblioteket, ritat av arkitekt Gunnar Asplund, som även planerade parken. Stadsbiblioteket invigdes 1928.

Nästa stopp var på Spelbomskans torg på västra sidan av Stadsbiblioteket. Vi fick veta att Spelbomskan var en gammal väderkvarn som låg på Observatoriekullen nära där torget är idag. Den anlades av en man som hette Spijlbohm på 1600-talet. Eftersom kvarnar alltid omnämndes som feminina kallades den Spelbomskan efter ägaren.

På Norrtullsgatan stannade vi vid Hamburgerbryggeriet från ca 1889 då bryggeriet flyttades dit från Luntmakargatan. Transporterna av öl skedde med häst och vagn och bryggeriet hade upp till 145 stallplatser på området. Den sista hästdragna bryggarvagnen rullade fram på Stockholms gator så sent som 1952.

Sista stopp blev Norrtulls sjukhus. Det invigdes 1886 som Nya Allmänna Barnhuset som då flyttades hit från Barnhusgatan. På 1920-talet blev det barnsjukhus. Från 1950-talet kallas byggnaderna för Norrtulls sjukhus och användes för åldrings- och mentalvård och andra vårdinstitutioner. Idag bedrivs olika former av utbildningsverksamhet i lokalerna.

 

Därefter tog Åsa Bujon över som guide vid Enkehuset som ligger tvärs över gatan. Hon berättade lite om Enkehusets historia. Därefter besökte vi hennes ateljé högst upp i huset där vi bjöds på vin.
Kvällen avslutades under uppsluppen stämning med middag på Cliff Barnes, restaurangen som ligger i Enkehusets gamla matsal.

 

Text: Elsie Andersson

Bild: Elsie Andersson, Gunilla Perdius