Network Menu

VM och RM 2013 i Bologna

Italien är ett ungt land, 150 år, som detta gatulock i Turin vittnar om:

Gatulock i Torino visar att Italien fyllt 150 år

Gatulock i Torino visar att Italien fyllt 150 år

 

 

 

 

 

 

 

      Bild: Eva Heyman

 

SWEA Världsmöte i Bologna, 3–6 oktober 2013

canali Bologna-web crop

Världsmöte – visst låter det stort och i Bologna blev det verkligen ett stort möte, 400 Sweor från hela världen deltog. SWEA Rimini, värdavdelning för mötet, hade väntat sig ca 250 Sweor, men det fanns inget som tydde på att de haft några svårigheter med att organisera mötet för oss alla som kom.

Det kombinerade Världs- och regionmötet inleddes med det sedvanliga minglet eller nätverkskvällen som vi nog ska kalla det framöver och nog nätverkar vi, ljudnivån var hög, skratten många, diskussionerna ännu fler, samtidigt som vi åt en härlig italiensk supé. Hela hotellets nedervåning var uppdukad för vår skull.

Fredag var det så dags för Regionmöten och för arbetet för oss AO, under ledning av vår regionordförande Ingrid Westin. Vi började med ett förmöte där vi i god tid fått de frågor vi skulle ta ställning till. Medlemsrekrytering, rekrytering till styrelsen, ekonomi, donationer och stipendier. Intressant, men där finns det mycket att läsa om i vår arbetsbok. Nytt var hur vi tar hand om de medlemmar som tappar sin avdelning på grund av att medlemsantalet sjunker och att de inte har möjlighet att få en fungerande styrelse. De vill ju ändå vara Sweor. Member-at-large-system eller underavdelningar kan vara lösningen.
Vi fick tänka till och skriva lappar som sedan sattes upp på tavlor där vi kunde läsa vad vi tyckte; Styrkor, Svagheter, Möjligheter, Hot. SWEA kom ju till i en tid då brev tog lång tid och telefon över Atlanten var dyrt . Nu kan vi ta med oss alla vänner vart vi än flyttar pga e-post, internet, Skype, mm. Vi kan även fortsätta med jobb vi har hemma som lätt kan skötas via nätet. Vi är aldrig så långt borta som vi var för 35 år sedan, tack vare tekniken.
Gita Persson SWEAs legal advisor informerade oss AO om SWEA, om hur viktigt det är att vi följer stadgarna, och att även om de översätts till svenska så är det den engelska texten som gäller. Vi är en amerikansk organisation och betydelsen blir inte alltid densamma vid en översättning.

Lördag var det så själva världsmötet med bl.a. tre olika workshops, vi kunde ha hållit på länge med var och en, men som alltid var tiden för kort. SWEAs projektgrupp BUS, Barn Utomlands och Svenska språket, lät oss ta del av projektet tvåspråkighet för barn. Hur ska vi göra för att barn ska få behålla svenskan även om de växer upp i annat land och med endast en svensktalande förälder t.ex.
Vi fick information om den nya webben som snart lanseras , allt ska bli bättre och tydligare, och lättare att arbeta med för alla webbansvariga.
Vi lyssnade till flera intressanta talare, Margaret Sikkens Ahlqvist hälsade alla välkomna och gav sin syn på SWEA idag och imorgon. Agneta Nilsson, SWEAs grundare, berättade om sin väg till SWEA, hur det började och hur det sedan blev. En spännande resa.
Vi lyssnade även till Agnes Gudmunson Lidbeck från Svenska Institutet, Ruth Jacoby, Sveriges ambassadör i Rom sedan 2010, samt Åsa-Lena Lööf, tidigare Internationell ordförande i SWEA, nu styrelseledamot i Svenskar i Världen (SVIV).
Paula Fernström, ordförande i Zürich berättade om ”Zürichs Pärlor” Hur de, efter att ha frågat unga svenskor , förstått att SWEA uppfattades som en förening för kvinnor som hunnit upp i pärlhalsbandsåldern. Mycket riktigt insåg de att så var fallet och vände på problemet och gjorde något ungt och positivt av pärlorna. Zürichs pärlor skall inspirera till att bli medlem i SWEA, de har fullt av ideer, bl.a planer på en kalender med ”unga bilder” där pärlor får en roll i bilden osv.
Kreativt nytänk och mycket inspirerande.

Två dagar med SWEA, två dagar med Sweor, det händer mycket i SWEA just nu och sakta kommer det säkert att märkas här i Sverige. Nu först nya webben, vår webbansvariga Eva Heyman har avsatt mycket tid för att vi snart ska kunna få ta del av den.
Lördagens program avslutades med att jag och även Margaret hälsade alla välkomna till Stockholm och Sverigemiddagen 2014, ett SWEA International arrangemang. Juni 2014 kommer Sweor förhoppningsvis att inta Stockholm och vi hoppas att det ska bli trevliga och intressanta dagar. SWEA fyller 35 år nästa år och det kommer också att uppmärksammas.

–men lördagen var inte helt slut.
Festmiddagen intogs på ett Kongresshotell utanför stan och var en fantastisk fest på alla sätt, de sista dansande Sweorna åkte tillbaka till hotellet med sista bussen, allsång sjöngs hela vägen ledd av unga Sweor längst bak i bussen. Vilken härlig samhörighet det skapade för oss alla som var med!

Text:   AO SWEA Stockholm, Cecilia Westman

 

Bologna under SWEAs dagar där:

Bild: Susanne Larsson-Krieg, Eva Heyman

 

Efterresa till Piemonte:

Bild: Susanne Larsson-Krieg, Eva Lund, Eva Heyman

Efterresa till Amalfikusten och Capri:

Bild: Eha Arg, Eva Tygård