Network Menu

Politik och vardagsliv i Iran

Att Iran igår, idag imorgon var en lockande rubrik för Stockholms Sweor bevisades onsdag 13 november 2013 då Sveriges förre ambassadör i Teheran Magnus Wernstedt och hans hustru Gertrud berättade för oss på Postmuseum i Gamla Stan.

Det gamla kulturriket Persien, numera Iran, maktfaktor i Mellanöstern och vid flera tillfällen en katalysator i världspolitiken, är naturligtvis högintressant att få höra mer om av väl insatta. Det tyckte ca 54 Sweor som lyssnade till vad både Magnus och Gertrud hade för erfarenheter från sina 5 år i Teheran.
Först berättade Magnus Wernstedt om de politiska förvecklingarna och hur det är att försöka arbeta diplomatiskt i den iranska kulturen; om svårigheterna att få lämna kreditivbreven och om möten med dåvarande presidenten, Mahmoud Ahmadinejad, betydligt mer timid vid personliga möten än i världspolitiken.
Sedan berättade Gertrud Wernstedt om hur man kan behöva rädda en diplomathund, och guidade oss genom de mer vardagliga bestyren i ett land där kvinnorna inte bör visa sig utan chador, det täckande svarta tygsjok som på persiska betyder – tält – just det, samt hur man ändå kan umgås på både vanligt och iranskt sätt så länge det sker inom hemmets helgd.
Flera Sweor, som också bott i Iran, bidrog med ännu fler högintressanta reflektioner och ytterligare perspektiv på livet i Iran och hur snabbt det förändrats i och med de politiska omvälvningarna.
Det Iran Birgitta Mörner bodde i på 1950-talet hade inte många likheter med det Iran Wernstedts berättade om. Sarmite Ghaffarpour med lång och regelbunden erfarenhet från Iran och Teheran gav flera värdefulla inlägg, kunde jämföra då och nu, och gav intressanta fakta om både privatliv och vad som gäller i det offentlig a rummet. Bl.a. berättade hon att hennes klarröda kläder var inköpta i Teheran för bara några månader sedan och att den helt nya mildare tongången från ledarna har att göra md att Irans statsfinanser är körda i botten.

Frågorna var många och de fortsatte alltmedan vi högg in på sallad och paj i Treskillingens lokal på Postmuseum där man sitter riktigt bra i ett inglasat atrium. Som vanligt angav ljudnivån att trivseln var i topp och att efterpratet om vad de just hört var alldeles extra utförligt.

Text: Lalli Costoulas Svedling och Eva Heyman
Bild: Gabriella Zaunders

13nov2013 iran (2)

 

 

 

 

 

Gunilla Ljungdahl med Gertrud och Magnus Wernstedt

 

 

13nov2013 iran (4)

 

 

 

 

Eva Tygård med Eva Heyman och Lalli Costoulas Svedling

 

 

13nov2013 iran (5)

 

 

 

 

 

Birgitta Norrgren och Lena Treffner

 

13nov2013 iran (6) 13nov2013 iran (7)

 

 

 

Margareta Wesslau och Marina Reuterswärd