Network Menu

Astrid, Inger mm

Nej, aldrig blir hon fri från Pippi, Inger Nilsson, skådespelaren som filmdebuterade vid 9 års ålder och fortfarande har ett kärleksfullt förhållande till sin lilla rollfigur. Onsdag 23 oktober fick SWEA Stockholm lyssna på Inger och hennes pianist Joakim på Rigagatan.

Inger Nilsson berättade om många dråpliga situationer under filminspelningarna, bl a när hon uttråkad av allt väntande, började intervjua alla omkring sig. Någon som tröttnat på alla frågorna, lurade upp henne till Ingmar Bergman och när hon uppnosigt och iklädd Pippi-munderingen frågade Hur många barn har du? Är du gift? blev hon, inte helt vänligt, visad på dörren.

Men med Astrid Lindgren var det en annan sak. Där var famnen alltid öppen för alla barnen och Inger berättade hur hon ofta följde filminspelningarna. Det var också Astrid själv som skrev alla filmmanus och alla sångtexter medan musiken skrevs av tonsättare såsom Georg Riedel, Björn Isfält, Bengt Hallberg m fl.

– Efter Pippi hamnade jag i pigfacket, konstaterade Inger med ett leende.
Och som en påminnelse sjöng hon ett par av Linas visor från Emil-filmerna.
När det var dags för Idas sommarvisa blev det allsång och den första versen kunde alla. Därefter blev det skralare med allsången för varje vers… Gissa film och tonsättare fick Sweorna också göra och då fick vi veta att det var Benny Andersson som skrev den vackra sången i Mio, min Mio.
Med värme och humor beskrev Inger Nilsson sitt liv från den synnerligen oplanerade anmälan till filmuttagningarna för Pippi-rollen, över filmåren och vidare till scenskolan och skådespelarlivet. Numera är hon försonad med sin Pippi. Att få representera en så älskad och populär figur är ett privilegium, tycker hon.
Och så berättar hon om när hon, 16 år gammal, deltog i direktsändning i spansk TV och alla barn som bjudits in till studion väntade på PIPPI! Men hon kom ju inte! I stället vadade Inger Nilsson genom ett hav av barn iförd nya högklackade stövlar och veckad kjol och därefter försökte programledaren överrösta de frågande och besvikna barnen i en halvdan intervju med Inger på engelska.

Se det blev en fin SWEA-kväll med skrönor och berättelser, helt i Astrids anda!

Text: Lalli Costoulas Svedling

Bild:  Eva Heyman

Cecilia Inger Joakim vid älggrytan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sweor 23okt (4)

 

 

 

 

 

 

 

 

Sweor 23okt (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

Sweor 23okt (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

Sweor 23okt (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

den goda älggrytan

den goda älggrytan