Om Japan

Vi var närmare 60 förväntansfulla Sweor som hade samlats på Rigagatan denna måndagskväll 13 mars för att lyssna på f.d. ambassadör Lars Vargö. Vi skulle få höra Lars berätta om Japan och välfärdens stora utmaningar. Jag, Agneta Melin, lärde känna Lars när han tjänstgjorde som ambassadör i Tokyo mellan 2011 och 2014, vilket var samma period som jag var engagerad i SWEA Japan.

Några av oss bar denna kväll det japanska klädesplagget yukata (bomullskimono) för att ge lite extra stämning åt kvällen och japansk koto-musik hördes i salen när vi kom.

Lars Vargö har bott och arbetat i Japan i olika omgångar, sammanlagt drygt 20 år, och hans mycket stora intresse för Japan märktes så fort han började prata. Lars har både studerat och forskat i ämnet Japan och dess språk och historia och 1978 blev han svensk diplomat och varit stationerad vid Sveriges ambassad i Tokyo fyra gånger, men även i Washington D.C., Tripoli, Vilnius och Seoul.

13mar2017 lars vargo
Lars Vargö berättar

 

 

 

 

 

 

Det var intressant att höra när Lars berättade om hur han som ung student i Kyoto, lärde sig japanska språkets viktiga koder av den gamla damen som var hans hyresvärdinna. Lars lärde sig konsten ”att se saker, som man låtsas att man inte ser”. Lars Vargö menade att det japanska samhället kännetecknas av ett antal R-ord: Roller, Regler, Rutiner, Renhet.

Alla känner säkert till att det japanska samhället är genomsyrat av socialt hierarkiska förhållanden och det underlättar mycket om man förstår denna ordning. En japan vill absolut inte tappa ansiktet. I Japan anser man att ansvar, plikt och heder är nyckelord och det finns otaliga exempel på japaner som begått harakiri (självmord) på grund av att de känner att de inte uppfyllt sin plikt. Att visa mod och lojalitet mot sin herre var samurajernas plikt, även om det skulle kosta dem livet. Historien om de 47 samurajerna som tvingades ta sina egna liv för att återupprätta familjens heder kan man läsa om i historieböckerna. Från shinto-religionen kommer ett fokus på reningsritualer och renhet i vardagen.

Japan är i dag ett demokratiskt samhälle. Alla japaner är försäkrade och alla får pension. Det är Liberaldemokratiska partiet (LDP) som är vid makten. Energiförsörjningen har åter blivit en utmaning i och med frågan om kärnkraftens framtid vid sidan om de mångåriga problemen med trög ekonomi och en åldrande minskande befolkning. Man har i mindre omfattning börjat ta in sjuksköterskor från Filippinerna och byggnadsarbetare från Mellanöstern men i Japan säger man allmänt: ”Vårt samhälle skulle gå sönder med invandring” … så hur löser man detta?

Efter föreläsning och frågestund serverades en vacker och uppskattad sushitallrik från en lokal restaurang och till detta var det grönt, te, vatten eller vitt vin. Sedan blev det hembakad kaka och fler frågor till Lars, och många Sweor som bott i Japan fyllde i med egna berättelser och erfarenheter. Denna Japan-afton ökade intresset för Japan hos flera närvarande. Undertecknad kan verkligen rekommendera en resa dit – ett helt fantastiskt land.

Text: Agneta Melin
Bild:  Sonja Hagelberg och Monika Karlberg