Network Menu

Nyhetsrullan

Här följer genomförda Aktiviteter i år. För text och bild om Aktiviteter tidigare år hänvisar vi till fotmenyn där arkiven finns.  

Hemvändarträff vår 2017

Sju stycken hemvändande Sweor mötte upp på Konditoriet i Sturegallerian kvällen den 23 mars för räksmörgås och ett gas vin.

Vi var flera från styrelsen som mötte upp, berättade om vår verksamhet, och hälsade välkomna till SWEA Stockholm. Vi hade mycket trevligt och stämningen var god. Som vanligt var det många med intressanta bakgrunder och erfarenheter!

Hemvändare som mötte upp var:

Gun Dahlqvist
Ann-Christin Hensher
Cecilia Ljungvall
Maletta Pfeiffer
Ewa Rydåker
Helen Westlund
Inga-Lill Åberg

Text och Bild:  Sonja Hagelberg

Om Japan

Vi var närmare 60 förväntansfulla Sweor som hade samlats på Rigagatan denna måndagskväll 13 mars för att lyssna på f.d. ambassadör Lars Vargö. Vi skulle få höra Lars berätta om Japan och välfärdens stora utmaningar. Jag, Agneta Melin, lärde känna Lars när han tjänstgjorde som ambassadör i Tokyo mellan 2011 och 2014, vilket var samma period som jag var engagerad i SWEA Japan.

Några av oss bar denna kväll det japanska klädesplagget yukata (bomullskimono) för att ge lite extra stämning åt kvällen och japansk koto-musik hördes i salen när vi kom.

Lars Vargö har bott och arbetat i Japan i olika omgångar, sammanlagt drygt 20 år, och hans mycket stora intresse för Japan märktes så fort han började prata. Lars har både studerat och forskat i ämnet Japan och dess språk och historia och 1978 blev han svensk diplomat och varit stationerad vid Sveriges ambassad i Tokyo fyra gånger, men även i Washington D.C., Tripoli, Vilnius och Seoul.

13mar2017 lars vargo

Lars Vargö berättar

 

 

 

 

 

 

Det var intressant att höra när Lars berättade om hur han som ung student i Kyoto, lärde sig japanska språkets viktiga koder av den gamla damen som var hans hyresvärdinna. Lars lärde sig konsten ”att se saker, som man låtsas att man inte ser”. Lars Vargö menade att det japanska samhället kännetecknas av ett antal R-ord: Roller, Regler, Rutiner, Renhet.

Alla känner säkert till att det japanska samhället är genomsyrat av socialt hierarkiska förhållanden och det underlättar mycket om man förstår denna ordning. En japan vill absolut inte tappa ansiktet. I Japan anser man att ansvar, plikt och heder är nyckelord och det finns otaliga exempel på japaner som begått harakiri (självmord) på grund av att de känner att de inte uppfyllt sin plikt. Att visa mod och lojalitet mot sin herre var samurajernas plikt, även om det skulle kosta dem livet. Historien om de 47 samurajerna som tvingades ta sina egna liv för att återupprätta familjens heder kan man läsa om i historieböckerna. Från shinto-religionen kommer ett fokus på reningsritualer och renhet i vardagen.

Japan är i dag ett demokratiskt samhälle. Alla japaner är försäkrade och alla får pension. Det är Liberaldemokratiska partiet (LDP) som är vid makten. Energiförsörjningen har åter blivit en utmaning i och med frågan om kärnkraftens framtid vid sidan om de mångåriga problemen med trög ekonomi och en åldrande minskande befolkning. Man har i mindre omfattning börjat ta in sjuksköterskor från Filippinerna och byggnadsarbetare från Mellanöstern men i Japan säger man allmänt: ”Vårt samhälle skulle gå sönder med invandring” … så hur löser man detta?

Efter föreläsning och frågestund serverades en vacker och uppskattad sushitallrik från en lokal restaurang och till detta var det grönt, te, vatten eller vitt vin. Sedan blev det hembakad kaka och fler frågor till Lars, och många Sweor som bott i Japan fyllde i med egna berättelser och erfarenheter. Denna Japan-afton ökade intresset för Japan hos flera närvarande. Undertecknad kan verkligen rekommendera en resa dit – ett helt fantastiskt land.

Text: Agneta Melin
Bild:  Sonja Hagelberg och Monika Karlberg

Visning Stockholms slott

På internationella kvinnodagen 8 mars, en snöig trist dag, fick 30 st medlemmar en hel del historia till livs genom ett besök på Stockholms slott. Vi hade en inspirerande guide, Jonas Rosin. Besöket avslutades med den vackra utställningen med de fem senaste Bernadottebrudarnas klänningar.

Festvåningen består av nio rum, bl.a. Gustav III:s sängkammare, rummet dit han fördes efter skottet på Operan, och där han sedan avled den 29 mars 1792.
Vi fick vandra genom Karl XI:s galleri där de stora festmiddagarna serveras. Denna sal är inspirerad av Spegelsalen i Versailles. Stora speglar på ena väggen, stora fönster på den andra. Rummet är 49 meter långt och bordet 46 meter. Margareta Melin, SWEA och gift med tidigare Hovstallmästaren Mertil Melin, kunde berätta om hur fantastiskt det är att få komma in i Karl Xl:s galleri med de vackra silverdekorationerna, blommor, speglar som återkastar sken från många ljus och festklädda människor kring det enorma middagsbordet! Bra om man med sin kavaljer går in på rätt sida av det långa bordet!

Vi stannade också till i Konseljsalen, där konselj hålls varje kvartal, och vi fick veta vilken stol Kungen sitter på och också var Kronprinsessan sitter. Vita Havet är slottets största rum bortsett från Rikssalen, salen var ursprungligen två rum, drottningens matsal och drabantsal. Matsalen kallades Vita Havet, ett namn som kom att beteckna hela rummet efter att väggen rivits. När det är middagar på slottet är Vita Havet ett sällskapsrum där kaffe serveras, men vi fick också veta att Kungen hade diskotek i salen när han var ung och för att då kontrollera bärigheten tog man in samtliga drabanter som på en given signal fick hoppa. I denna sal dansade också Victoria och Daniel sin bröllopsvals medan Carl Philip och Sofia dansade i galleriet.


Vi fortsatte till sedan till Rikssalen där Drottning Kristinas silvertron står. Den skänktes till Kristina vid hennes kröning 1650, den var sedan en av två möbler som räddades vid slottsbranden 1697, och var i bruk fram till 1975 då Riksdagens högtidliga öppnande blev Riksmötets öppnande. Silvertronen har stått modell för en tron både i filmen Drottning Kristina med Greta Garbo i huvudrollen och på senare år till en tron i filmen Batman med Jack Nicholson.

8mar2017 slottet (5)

Silvertronen

 

 

 

 

 

 

De kungliga brudklänningarna var vackra och vackert utställda. Där fanns även myrtenkvisten från Drottning Silvias brudkrona, nu försilvrad och buren på kavajslaget av Kungen vid deras silverbröllop.

 

Text: Cecilia Westman

Bild: Sonja Hagelberg

Frukost på Svenskt Tenn

Tisdag 7 mars var det frukost på Svenskt Tenn på Strandvägen.Trots det snöblöta vädret samlades ett trettiotal nyfikna Sweor, tesalongen en trappa upp fylldes snabbt och vi kunde njuta av nybakade scones med marmelad och vispat smör. Riktigt läckert! Emily, som skötte serveringen, hade bryggt gott, väldoftande té av en av firmans blandningar.

Intendent Per Ahldén berättade mycket intressant om firmans utveckling och historik. En liten byst av grundaren Estrid Ericson blickade ut över oss. Estrid Ericson växte upp i Hjo på Stadshotellet Royal,som fadern drev och ägde. Hon visade tidigt intresse för vackra ting och fick möjligheten att utbilda sig till teckningslärare efter att ha ärvt en summa efter sin far. Estrid tröttnade ganska snart på teckningslärarjobbet och började lära sig att arbeta med tenn. Hennes motto blev ¨God smak och kvalitet¨.

Svenkst Tenns änglastämpel är från början en tennstämpel och har sedan starten 1924 varit firmans symbol. Man kan säga att Svenskt Tenn är en kulturinstitution och dess historia finns noggrant bevarad i arkiv där också samtliga mönster finns.  Vi har ännu inte sett alla mönster – kanske till hundraårsjubileet! 1927 flyttade man in på Strandvägen och idag är lokalerna 1 200 kvadratmeter stora. Svenskt tenn ägs idag av Kjell och Märta Beijers stiftelse. Allt överskott går till svensk forskning, utbildning och stipendier.

1933 flyttade arkitekten och formgivaren Josef Frank till Stockholm från Wien och ett livslångt samarbete startade mellan Estrid Ericson och Josef Frank. Deras stilkänsla och sinne för smak satte spår från första början och lever än idag. Ett hem behöver inte vara i detalj planerat, inte utstuderat, bara sammanfogat av delar som de boende trivs med. Blanda friskt och stöka till det lite var deras motto. Kan tilläggas att det tog dem 20 år att lägga bort titlarna med varandra! När Tyskland 1940 invaderat Danmark och Norge blev Josef Frank rädd och flyttade till New York där han kände sig lugnare och hans kreativitet flödade. Till sin 50-årsdag fick Estrid mönstret Vegetable Tree, en storsäljare än idag.

Just nu visas en utställning om Josef Frank på Arkitektur och Designmuseet i Stockholm och i höstas hade Millesgården en fin utställning om Josef Frank.

Vi fick en intressant guidning av Per Ahldén i de vackert inredda lokalerna och möjligheter att ställa frågor om stort och smått. Vi gick nog alla därifrån med ett leende på läpparna och fyllda av glädje över att denna starka kvinnas livsverk fortfarande lever gott och ständigt utvecklas.

Text:  Marie-Louise Jobéus

Bild:  Sonja Hagelberg  

Årsmötet 2017

Årsmötet 2017 för SWEA Stockholm genomfördes 16 februari sedvanligt på Eriksbergs festvåning. Undertiden som alla samlades serverades ett glas Cava under allmänt mingel. Många var vi som sågs för första gången i år.

54 närvarande stockholmsmedlemmar och 22 inkomna fullmakter gjorde sammantaget att det fanns quorum för ett giltigt årsmöte. Britta Hesse valdes till mötesordförande och Sonja Hagelberg till mötessekreterare.

Mötet avlöpte utan några problem. Verksamhetsberättelsen lästes upp av Agneta Melin och Anita Lindberg gick igenom ekonomin, som är god. Vi diskuterade om att eventuellt skapa ännu ett Stipendium eller att förutom vårt Språkstipendium göra en donation enligt våra stadgar under året. Styrelsen ska fortsätta det arbetet.

Valberedningens förslag gillades och en ny styrelse kunde väljas. Årsmötet tackade av avgående Birgitta Norrgren, sekreterare de senaste två åren, och Marie Hindemark, revisor de senaste tre åren.

Den nya styrelsen:

16feb2017 arsmote ny styrelse

 

Från vänster; sittande Britta Hesse, Sonja Hagelberg, Anita Lindberg, Agneta Melin; stående Lena Treffner, Britt-Marie Sållarp, Lena Brolli, Gaby Roseen, Maude Schyffert, Cecilia Westling.

 

 

Mer om styrelsen, valberedning och revision finner du under meny ¨Kontakt¨, sida ¨Förtroendevalda 2017 Stockholm¨.

Ett bildspel på året som gått visades.

Efter avslutat årsmöte samlades vi för en gemensam träffmed goda snittar och vin. Agneta Melin och Gudrun Bruna underhöll med sång och roliga citat.


Stämningen och ljudnivån var hög och det blev en riktigt trevlig kväll.

Text:  Britta Hesse
Bild:  Lena Treffner

 

K5 på Dansmuseet

Kulturgrupp 5 hade sin januariträff på Dansmuseet för en guidad visning av utställningen Noir & Blanc med efterföljande lunch och samkväm i museets restaurant Rolf de Mare.

Vi fick en jättefin guidning som verkligen tog fasta på den icke svart-vita bilden av populärunderhållning i Paris på 1920-talet av svarta artister. Visst tog jazzen fart tack vare detta men hur framställdes egentligen de svarta artisterna, jämfört med samtida vita? Visst var Europa också ett andningshål för svarta amerikanska artister.

Josephine Baker, världsstjärnan som de flesta vet något om och som blev stjärna i Paris då och Chocolat, den första frangångsrike svarta artisten i Paris, som nog de flesta inte vet något om.

Om du får chansen – Gå och se denna utställning!  Den är mycket sevärd och lärorik.

Text o Bild:  Eva Heyman

Luncher februari 2017

Våra populära luncher på restaurant Borggården på Armemuseum fortsätter och i februari var det hela 21 Sweor som kom och lunchade.

Text och Bild:  Lena Treffner

K4 på nya Continental Hotell

Kulturgrupp 4 var och besökte nya Continental Hotell vid T-Centralen, som ligger i den nya byggnaden som har en ny stor entre mot Citybanan och T-banan från Vasagatn och Klarabergsgatan.

Kurt Mälarstedt (make till stockholmswean Hilkka Mälarstedt) berättade historien om de tre hotell som nu stått på denna tomt. Det första hotellet var platsen för ett romantiskt möte i Den Allvarsamma Leken av Hjalmar Söderberg.

Vi fick se olika rum och utsikter i det nya Continental Hotell. En härligt god lunch åt vi sedan i restaurangen. Den kan vi i K4 rekommendera.

Text:  Cecilia Westman

Bild:  Cecilia Westman

Stick in med Kerstin M Lundberg

Måndagen 23 januari hade vi stockholmsweor möjligheten och turen att få lyssna på kulturskribenten Kerstin M. Lundberg.
Det var inte bara hennes egen erfarenhet vi fick ta del av utan också den svenska radions historia.
Kerstin började som utvald skolflicka av sin svensklärarinna att få medverka i radioprogrammet ¨Tonårsträffen¨. Sveriges Radio (SR), som startade 1925, hade då fortfarande endast en kanal. Denna första kontakt inspirerade Kerstin och en fortsättning inom SR kom att avgöra hela hennes professionella yrkesutövande. Som utbildning valde hon så småningom litteraturhistoria och franska språket. En av hennes första chefer blev Arne Weise som ledde ungdomsprogram som t.ex. ¨Pysar och sländor¨.

Kerstin utvecklade programmen och blev med tiden en förebild för andra. Hennes beskrivning av hur det kändes att stängas in i den ljudlösa studion var väldigt målande samt hennes motto: HÄR – NU – KÖR – KERSTIN. Så småningom blev hon producent för flera program: Önskedikten, Melodiradion, Dagens dikt (med början 1937), och senare blev Kerstin litteraturkrönikör.

Kerstin har arbetat med Sveriges bästa skådespelare och på 1970-talet intervjuade hon kända författare. Enligt henne själv var det mycket viktigt att levandegöra programmen så hon använde sig av olika bakomliggande ljud som illustrerade personen eller situationen.
Kerstin har också haft det otroligt spännande uppdraget att snabbt förmedla vem som var årets Nobelpristagare i litteratur från en fullsatt Svenska Akademien. Hennes största intresse var naturligtvis de franska författarna.
Vi tackar Kerstin för ett mycket intressant föredrag.

Text: Lena Hagman

Bild:  Sonja Hagelberg