Stadsvandring i stadshuset

Ett 20-tal sweor mötte upp en solig 14 oktober för en tvåtimmars gedigen visning av Stadshuset både inom- och utomhus.

Vandring i Stadshuset med guiden Anastasia.
Stadshuset som är ritat av Ragnar Östberg och smyckat av dåtidens främsta svenska konstnärer invigdes den 23 juni 1923. Stilen är nationalromantisk med influenser från italiensk renässans, svensk barock och bysantinsk stil med genomgående svena material.

Vi började i Blå hallen som ingår i representationsdelen till skillnad från den politiska delen där 200 personer arbetar. Hundratals evenemang försiggår här varje år som t.ex. Nobelfesten med sina 1300 gäster. Ovanför Blå hallen i Den gyllene boxen finns Skandinaviens största orgel med 10.000 pipor. Vi gick sedan upp till Förmaket till Rådssalen som tidigare var samlingsrum för de kvinnliga ledamöterna, nu utställningsrum för gåvor till staden.

Rådssalen är mötesrummet för de 101 ledamöterna (i dag 51 män och 50 kvinnor) från 9 partier. Läktare för allmänheten finns med 200 platser. Taket i salen är mycket högt med blottlagda bjälkar och målad himmel, en koppling till vikingarnas långhus. Sven X:et Erixson började sin karriär här!

Därefter steg vi ut i hedersentrén Tornet, De hundrades valv (anknyter till de från början 100 ledamöterna). Intill Tornet ligger Ovalen, vigselrummet för 60 brudpar varje lördag. Lång vigsel tar 5 minuter och kort 1 minut. Rummet är utformat efter de 1600-talsgobelänger som omgärdar rummet.Vidare till Prinsens galleri uppkallat efter Prins Eugens fresker som återger utsikten mot Mälaren.

Vi avslutade vandringen i Gyllene salen som med sina 19 miljoner mosaikbitar med bl.a. 10 kg bladguld tog 2 år att färdigställa. I fonden Mälardrottningen som också var det första namnet på Stadshuset.

Vandring utanför Stadshuset med guiden Berit Dahlström.

Portföljarna utanför Borgargårdens port visar stenreliefer föreställande Stockholm dels den 23 juni 1523 (när Gustav Vasa red in i Stockholm), dels den 23 juni 1923 (när Stadshuset invigdes). Mitt emot Birger Jarls torn på Riddarholmen finns Birger Jarls tomma grav. (Han själv ligger i Varnhems klosterkyrka i Västergötland.)

Passerade sedan statyer och utsmyckningar som berättar om ett forna Stockholm som Engelbrekt och Stockholms-/Sigtunastocken med inslag av nordisk mytologi som Lokes straff vid Birgerskansens brofäste till Riddarholmsbron.

Text:  Sonja Hagelberg

Bild:   Lena Treffner,  Birgitta Norrgren