Network Menu

Teater Dur och Moll 9okt2014

Besöket på Sveriges minsta teaterscen, Teater Dur och Moll på Söder, var en upplevelse. Från en regnig Fjällgata klev vi in i en liten liten teater som dock hade mycket mycket värme.

Kvällens föreställning “Aline på berget” är en enmansteater med skådespelerskan Gen Hedberg. Förutom Aline, som har huvudrollen, så spelas andra roller med hjälp av masker och dockor. Vilka trick! Teatern öppnade 1998 och drivs som en ideell förening. Den drivs utan bidrag eller sponsorer. En bedrift och kulturgärning av beundransvärt mått!

Teatern ligger i ett av Fjällgatans äldsta hus och här låg ¨krogh n:o 554¨. Väggarna minns fortfarande sorlet av Alines gäster. Det är en mustig skara, där hög som låg delar stad, men inte livsöden. En föreställning om Stockholm på 1700-talet med doft av tjära, smuts, puder och sprit.
Det är maximalt fyra meter mellan scen och salong och alla kan se skådespelaren i ögonen. Det bidrar påtagligt till den fantastiska upplevelsen.

Förutom “Aline på berget” som spelas under oktober och november, så spelas “En julsaga” för vuxna, fritt efter Charles Dickens i december. Den intresserade kan läsa mer på Teater Dur och Molls hemsida.

Text och Bild: Eha Arg