Rika Riddarholmen 27maj2014

Trots omslaget i vädret, från 25-30 grader på måndagen till runt 10 och blåst på tisdagen, slöt 24 tappra Sweor upp till vårens stadsvandring.

Vi började inomhus med visning av Riddarholmskyrkan som invigdes runt 1300 som Gråbrödernas klosterkyrka. Där berättade vår guide Rune Lemon om kungligheter och andra adliga som är begravda där. Det finns 3 kungliga gravkor: det Gustavianska, det Karolinska (i rokokostil) och det Bernadotteska. Från Gustav II Adolf till Gustav V, med undantag av drottning Kristina, fungerade kyrkan som de svenska monarkernas gravkyrka. Kronprinsessan Margaretha var det som startade den kungliga begravningsplatsen på Haga.

Därefter gav vi oss ut i den kyliga vinden för att höra om de ståtliga palatsen, dess invånare och händelser under seklens lopp. Utomhusguidningen startade på Birger Jarls Torg, där dock Birger Jarl aldrig satt sin fot enligt Rune Lemon. Under medeltiden var Riddarholmen den största hamnen i Stockholm, både för leveranser från Mälaren och från Skärgården. De flesta av palatsen från 1600-talet har tagits över av domstolar och andra ämbetsverk. En byggnad i gammal stil är Norstedtshuset som byggdes först på 1880-talet och fortfarande är bokförlagets huvudkontor. Sedan 2009 bor ingen mer på Riddarholmen, då flyttade en f.d. anställd vid byggnadsstyrelsen från sin tjänstebostad där.

Genomfrusna, men med många intressanta berättelser i bagaget, avslutades vandringen framför ett antal hus ovanför Birger Jarls Torg som en gång faktiskt ägdes av en släkting till en av oss som vandrade.

Text och Bild: Elsie Andersson