Estland – Sverige – historia

Den 19 februari var det kvällsaktivitet på Svenska Institutet om Estlands och Sveriges gemensamma historia.

Alla Sweor lyssnade med andakt på Hans Lepp på Svenska Institutet när han visade bilder och berättade engagerat, kunnigt och humoristiskt om Estland och Sverige.
Sverige och Estland delar en lång gemensam historia. Inte minst åren 1561 – 1710 då Estland var en hörnsten i Stormaktssverige. I Estland talar man fortfarande om ” den gamla goda svenska tiden”. Det är sant, jag har själv hört detta ett flertal gånger. Under denna tid grundades Sveriges andra universitet, i Tartu (Dorpat), år 1632 av Gustav II Adolf.

Hans Lepp berättade bl a om de herrgårdar som finns kvar från denna stormaktstid. Många adelssläkter fick av kungen och drottningen stora gods i Estland. Den familj som utmärkt sig mest är släkten De la Gardie, där väl Magnus är bäst känd (det var han som hade palats Makalös där Kungsträdgården nu vetter mot slottet). En annan svensk adelsfamilj som kan mäta sig med De la Gardies är familjen Stenbock som under nästan 300 år var herrar till ett av Estlands största gods, Kolga, som ligger 70 kilometer öster om Tallinn. Idag ligger herrgården i stort sätt i ruiner, men Kolga är ändå sevärt.

Under hösten 1944 kom ca 25 000 ester och ca 7 000 estlandssvenskar till Sverige, alla på flykt från sitt hemland. Ibland de närvarande Sweorna hade ett flertal någon form av estnisk bakgrund, antingen från 1600-talet eller via sin mor eller far eller båda. Ännu några närvarande hade goda vänner med estniskt påbrå.

Det kom en skur av frågor till Hans och även efter föredraget fortsatte livliga diskussioner om grannlandet och en ide runt en framtida gemensam resa till de platser Hans berättat om kom upp, t ex Tallinn, Hapsalu, Tartu, Ormsö, Narva, m m.

Tack så mycket Hans, för att vi fick vara i Svenska Institutets lokaler, och för att du delade med dig av din kunskap om Sverige och Estlands gemensamma historia.

Text: Eha Arg;  Bild: Gabriella Zaunders och Cecilia Westman