Karin Söder hos Kulturgrupp 5

I januari i år träffades ¨K5¨ hemma hos Josephine Carlsson för att höra Karin Söder, Sveriges första kvinnliga utrikesminister samt partiledare, berätta om Selma Lagerlöf.

karin söder-K5 jan2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karin Söder, Sveriges första kvinnliga utrikesminister (1976) och Sveriges första partiledare (Centerpartiet 1985) blev som pensionär ordförande i Selma Lagerlöf-sällskapet, värmländska och lärarinna som hon är precis som Selma Lagerlöf.

Karin Söder berättade för kulturgrupp 5 om Selma Lagerlöfs liv och författande främst utifrån barnets och tonåringens perspektiv. Selma Lagerlöf (född 1858) växte upp på Mårbacka som då var en relativt enkel gård. Några slott och herresäten i stil med i t.ex. Skåne fanns inte i Värmland och därför var inte samvaron mellan människor så hierarkiskt uppdelad. Under kalla vinterkvällar samlades alla som hörde till Mårbacka, hög som låg, framför brasan i ett rum för att spara på uppvärmningen. Berättarkonsten frodades och lilla Selma lyssnade ivrigt och kunde hämta kunskap och historier från alla sorters människor i samhället. Hennes farmor betydde också mycket som sagoberättare. Selma lärde sig läsa tidigt och visste redan vid 7 års ålder att hon skulle bli författare. I boken Troll och Människor skriver Selma berättelsen om spådomen som säger att hon inte kommer att bli bra på hushållsgöromål men får mycket med papper och böcker att göra.

I tonåren fick Selma behandling (sjukgymnastik) för en höftskada i Stockholm och bodde då hos släktingar. Hon känner sig lite obekväm i storstaden. I boken ”Dagbok för Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf” berättar hon om sin tid och sina upplevelser i huvudstaden under denna period. Karin Söder rekommenderar denna bok till alla som är intresserade av Stockholms historia. 23 år gammal kom Selma tillbaka till Stockholm för att börja på Lärarinneutbildning på Riddargatan. Efter avklarad utbildning arbetade hon som lärare i Landskrona 1885-1895. Under dessa år fick hon genom sitt arbete en hel del insikt i fattigdom och kvinnoförtryck som hon senare kunde återknyta till i sina böcker. Selma var inte rädd för att sticka ut i sociala frågor.

Selmas debutroman var Gösta Berlings saga som kom ut under Landskronatiden 1891 och blev en stor succé. Några år senare lämnade Selma lärarinneyrket för att skriva på heltid och flyttade till Falun 1897. Hon kunde också tack vare sina litterära framgångar köpa tillbaka Mårbacka som hade gått ur familjens ägo. Till en början som sommarbostad men efter ombyggnad blev det permanent hem för henne.

Karin Söder uppehöll sig mycket kring boken om Nils Holgerson som kom ut 1906-07. Enligt Karin gjorde Selma ett snillrikt grepp i boken. Den handlar om en ”värsting” som ställs inför olika prövningar – består proven och blir människa igen. Man måste först bli riktigt liten för att bli stor! Boken rymmer Geografi, Historia och Tonårsperspektiv i ett. Det blev innehållsmässigt så mycket mer än den beställda ”Läsebok i svensk geografi”. Andra böcker som Karin Söder berörde var: ”Ett barns berättelser”, ”Mårbacka” som handlar om livet på släktgården under faderns tid, ” Körkarlen” om samhällsproblem och ”Kejsaren av Portugallien” som är den vackraste historien om faderskärlek.

Under den efterföljande lunchen fick vi också höra Karin Söder berätta intressanta och roliga anekdoter från sin tid som utrikesminister.
För information om Selma Lagerlöfsällskapet gå in på: www.selmalagerlof.org

Text: Inger Hedin och Kerstin Graffman